Мобилно меню

10 години Патриарх Неофит начело на Българската православна църква

В цялата страна бяха отслужени тържествени молебени в негова чест
10 години Патриарх Неофит начело на Българската православна църква

Днес се навършват десет години от интронизацията на Българския патриарх Неофит. В цялата страна бяха отслужени тържествени молебени в негова чест.

Тези, които познават патрирах Неофит добре го определят като мъдър, смирен и търпелив и въпреки здравословните проблеми, застанал твърдо на поста си. Неоспорим факт е, че избирането му донесе спокойствие в църквата.

Изборът на нов патриарх започна рано сутринта на 24 февруари 2013 година. При първото гласуване никой от тримата кандидати- митрополитите Неофит, Гавриил и Галактион не събра необходимата подкрепа. Последва втори тур. На него русенският митрополит Неофит спечели 90 гласа срещу 47 за ловчанския митрополит Гавриил.

Роден през 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров, патриарх Неофит стана третият поред водач на църквата ни след възстановяване на патриаршеското ѝ достойнство. Човек, дълбоко вярващ и по християнски възпитан.

"Той съчетава преди всичко в себе си смирение, търпение, много любов към Бога и ближните. Вече десет години ръководи мъдро кораба на родната Българската православна църква", каза западно и средноевропейски митрополит Антоний.

През тези десет години беше призната автокефалията на македонската църква. Беше канонизиран за светец Серафим Соболев. През 2015 г. патриархът служи с Вселенския патриарх, през 2018 г. беше с руския патриарх на Шипка. Излезе на протест заради собствеността на катедралния храм. Осъдена беше Истанбулската конвенция. През 2019 г. патриархът се срещна с папа Франциск, през 2022 г. призова да спрат кръвопролитията в Украйна. Държавата отпусна заплати на свещениците.

"Това се случи по времето на българския патриарх Неофит, което дава наистина една свобода и спокойствие на нашите свещенослужители да изпълняват своите задължения", каза западно и средноевропейски митрополит Антоний.

Патриарх Неофит е благотворител - не приема подаръци, а дарява средствата за благородни каузи. Дава собствени пари на бедните и слабите.

Избирането му за патриарх преди десет години успокои твърде нагорещените страсти в църквата след смъртта на патриарх Максим.

В последните години патриархът често боледува, но винаги, когато му е възможно присъства молитвено на богослуженията. Председателства и заседанията на Светия Синод.

Желаем на патриарх Неофит здраве и бодрост на духа.

2023 © Варна е / снимка: Българска Патриаршия

"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Габрово има амбиция да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата
"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Началото на карнавалния празничен сезон под мотото "Make Карнавал, not war", обявиха от община Габрово. Те призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на месец май. Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024 г., а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май. 

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. 

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева. Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала "Make Карнавал, not war". 

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете ТУК.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира. Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.  

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Габрово