Мобилно меню

Близо 300 кг храни са бракувани за седмица

24 акта и 135 предписания са издали инспекторите на Агенцията по безопасност на храните, а най-често срещаните нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без етикети
Близо 300 кг храни са бракувани за седмица

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2268 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от 26 до 30 юни 2023 г. по време на официалния контрол в цялата страна.

Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, и тематични.

Инспекторите от отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване общо 268,5 кг храни от животински и неживотински произход, както и 8,91 л храни от неживотински произход и 30 яйца без документи за произход и без маркировка.

Издадени са 24 акта за установяване на административно нарушение и 135 предписания.

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; персонал без заверени лични здравни книжки.

2023 © Варна е

Новият български патриарх e Даниил Видински

Трима бяха кандидатите за патриарх, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий и Ловчанският митрополит Гавриил
Новият български патриарх e Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран на втори тур, като получи повече гласове от своя опонент врачанският митрополит Григорий.

Даниил получи 69 гласа, а Григорий - 66.

Трима бяха кандидатите за патриарх, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий и Ловчанският митрополит Гавриил, който събра на първи тур едва 19 гласа.

2024 © Варна е