Мобилно меню

България и Румъния настояват за неотложно приемане в Шенген

В призива се обединиха евродепутати, представители на местната власт, експерти и предприемачи от двете страни на река Дунав
България и Румъния настояват за неотложно приемане в Шенген
47

Съвместен призив за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство възможно най-скоро отправиха на кръгла маса в Козлодуй членове на Европейския парламент, представители на местната власт, експерти и предприемачи от двете страни на река Дунав.

Събитието, което се състоя на знаково място – в Националния музей "Параход „Радецки", е съвместна инициатива на българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев. Заедно с румънския си колега Мариан-Жан Маринеску те отново увериха, че няма обективни причини България и Румъния да остават в "чакалнята" на Шенген. Участниците в кръглата маса се обединиха около позицията, че ако не бъдем приети до края на годината, София и Букурещ трябва да работят за двустранно споразумение за премахване на граничния контрол.

При откриването на форума Андрей Новаков заяви, че "българите и румънците са точно толкова европейци, колкото и нидерландците, австрийците или шведите", а дебатът за Шенген е не само обиден, но и опасен, тъй като разделя гражданите на Европа на първа и втора категория хора. "Темата се използва като средство за наказание на политици и правителства, а правото на две държави-членки се превръща в подаяние, награда или лична услуга", подчерта евродепутатът.

Той цитира икономически анализи, според които при граничен контрол в ЕС търговските обеми биха паднали с до 3%. "Присъединяването към Шенген повишава стокообмена между държавите членки на годишна база. Дори да има само 1% ръст за нас това би означавало допълнителни 700 млн. лв. износ и внос годишно", обясни Андрей Новаков.

"Вместо да бягаме в отделни коридори и да се спасяваме поединично, с Румъния трябва да водим обща и принципна битка за присъединяването ни към Шенгенското пространство и срещу несправедливите двойни стандарти", коментира варненският евродепутат Емил Радев. Той подчерта, че блокирането на членството ни, в това число и евентуалното разделяне на България и Румъния по пътя към Шенген, е от полза единствено за разрастването на вълната от евроскептицизъм и популизъм. По думите на Емил Радев, "ако има пропуски в сигурността на Шенген, то решението не бива да усложнява вътрешните гранични проверки, а да се търси преди всичко в споделената отговорност при управлението на външните граници".

Към посланията, че членството в Шенген не е лукс или привилегия, а право, което отдавна сме си извоювали, се присъедини и Мариан-Жан Маринеску. Румънският евродепутат подчерта с разочарование, че членството на България и Румъния през годините е било заложник на редица вътрешнополитически и предизборни битки в отделни държави членки. "С българските колеги работим добре заедно в Европейския парламент – заедно се консултираме и взимаме решение как да действаме в интерес на присъединяването ни към Шенген", каза Маринеску.

Във форума под надслов "България и Румъния в Шенген – въпросът е не дали, а кога?" се включиха кметовете на Козлодуй и Враца Маринела Николова и Калин Каменов, градоначалникът на Кълъраш Санду Сорин и административният ръководител на община Гюргево Йонел Мускалу. Представителите на местната власт изразиха мнението, че докато сме извън Шенген, Дунав ни разделя, но ако сме част от Шенгенското пространство, само ще ни свързва. "Не е справедливо държави членки да спъват развитието на ЕС. Българските и румънските общини имат нужда от Шенген, за да се развиват икономически", отбеляза Калин Каменов.

Участниците във форума бяха единодушни, че Шенген на практика означава по-малко опашки по границите и по-бързо придвижване на хора и стоки, а това от своя страна води до намаляване на разходи и по-висока ефективност за сектори като транспорт, логистика, туризъм.

Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи у нас Димитър Димитров отчете, че заради чакането на българо-румънската граница загубите на превозвачите ни се равняват на 150 млн. евро годишно, а висенето по опашки дори пречи да се изпълняват евроизискванията относно времето за управление на тировете.

"Когато бизнесът не може да изпълни своя график, се налага да плаща неустойки. Нещо повече – български фирми проявяват голям интерес за разширяване на дейността си в Румъния, но граничният контрол е сериозна пречка за това", заяви изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата във Враца Мая Милова. Позицията, че ветото за Шенген издига и икономически бариери между двете съседни страни, споделиха и предприемачи от Румъния.

След дискусията участниците във форума отдадоха почит и поднесоха цветя на паметника на Христо Ботев и неговата чета. "Именно от козлодуйския бряг четниците започват своя поход към заветната мечта за свобода, затова тук призивът ни днес за свободно движение придобива още по-голяма сила", заяви кметът на града домакин Маринела Николова.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев

Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство, всичко си има граници!

Демокрация не се гради на базите на лъжа, подчерта кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС
Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство, всичко си има граници!
16

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия вчера запис от Националния съвет на ПП. Това заяви Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

"Дълго мълчах и се водех единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, а после и колегите си. Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базите на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката".

По думите й проблемът в записа не са обидите, а изговорените визия и начин на управление, които са в разрез с всички европейски практики. Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго навън, заяви Габриел.

"С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и спрямо тях. Не трябва да има никакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава".

Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", коментира Габриел и посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи. Според нея вариантът за експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но в момента е по-важно да има яснота че законът не се нарушава, както и че не се политизират държавният апарат и службите.

Габриел все пак уточни, че има шанс преговорите да бъдат подновени, но при определени условия:

"Те могат да бъдат размразени, преди да сложим окончателен край. Аз много ясно посочих фундаментални принципи и отговори, които чакаме. Защото извинението не е към мен, а към българските граждани, администрацията, към българските учители, офицери. Уважението е към нашите партньори, към България и нейните граждани. Това ще предопредели дали замразяването може да се превърне в размразяване или да отидем в другата алтернатива".

Томислав Дончев коментира, че "този, който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той:

"Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, няма значение дали е законно или незаконно", отбеляза Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов каза още, че че ГЕРБ са разговаряли с техни колеги и ще направят предложение в парламента държавата да купи същите машини за гласуване, които се използват и в САЩ, за да няма манипулации.

"За да стане незабавно, бързо, поради изключителната важност да провеждаме честни избори. Да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах "ала-бала". Да купим същите машини като в САЩ, приемаме, че там е най-голямата демокрация и със същите машини да провеждаме гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот".

Борисов посочи, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са започнали изключително добре и са говорили единствено за най-важните приоритети пред държавата.

"Сега аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Имахме изключително добър климат в тези преговори, изключително разбирателство. Това ни дойде като гръм от ясно небе и в първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго и то надали е краят."

Борисов не вярва да може да се състави правителство с третия мандат и заяви, че не се плаши от избори:

"В тази ситуация изборите са по-добър вариант. Всеки ден Вежди ме пита докога ще позволявам да ме унижават. Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно правителство, и го слагаме на масата".

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между първите две парламентарно представени формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за "изпиране на Бойко Борисов", както и че докато Борисов "се страхува от Гешев", правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание, ПП е трябвало да вземе "съдбоносно решение за втория мандат", поради което е имало "много емоции, мнения, квалификации".

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива.

2023 © Варна е / източник: БНТ