Мобилно меню

Иван Гешев е предсрочно освободен от длъжността главен прокурор

Необходимо е президентът да подпише указ
Иван Гешев е предсрочно освободен от длъжността главен прокурор
505

Висшият съдебен съвет освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана по предложението на четирима прокурори заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

"За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. "Против" бяха само четирима. Това решение завари Иван Гешев в чужбина, за където тръгна по средата на заседанието днес, информира БНТ.

Освобождаването на Гешев обаче ще стане факт, когато президентът подпише указ за това.

Предложението до президента, в което ВСС предлага да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор, вече е подписано от председателстващия съвета Боян Магдаличнев и е изпратено в президентството.

2023 © Варна е / снимка: Прокуратура на Република България

Новият български патриарх e Даниил Видински

Трима бяха кандидатите за патриарх, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий и Ловчанският митрополит Гавриил
Новият български патриарх e Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран на втори тур, като получи повече гласове от своя опонент врачанският митрополит Григорий.

Даниил получи 69 гласа, а Григорий - 66.

Трима бяха кандидатите за патриарх, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий и Ловчанският митрополит Гавриил, който събра на първи тур едва 19 гласа.

2024 © Варна е