Мобилно меню

Кабинетът "Денков" оцеля след първи вот на недоверие

БСП събира подписи за втори - този път срещу управленската политика в сферата на националната сигурност и отбраната
Кабинетът "Денков" оцеля след първи вот на недоверие

Правителството, ръководено от премиера Николай Денков оцеля след първи вот на недоверие, гласуван в парламента на днешния петък 13-и. Вотът на недоверие към кабинета беше внесен от БСП, Възраждане и ИТН заради "провала в сектор Енергетика". Правителството оцеля, каквито бяха и очакванията.

"За" вота на недоверие гласуваха депутатите от опозицията, "против" се обявиха управляващите. ГЕРБ-СДС и ДПС удържаха на обещанието си и подкрепиха кабинета. Така с общо 71 гласа "За" и 143 - "против", вотът на недоверие не беше утвърден. От БСП обаче обявиха, че започват събиране на подписи за нов вот на недоверие срещу кабинета "Денков", този път за неговата политика в сферата на националната сигурност и отбраната.

"Нов вот на недоверие ще бъде загуба на време, какъвто беше и отхвърленият днес", категоричен е премиерът.

"Вотът за енергийната политика на кабинета, който беше отхвърлен днес в парламента със 143 гласа, почиваше на неверни аргументи, които се основаваха на лъжи", посочи министър-председателят. Според него постепенно всички ще разберат, че правителството се опитва да помогне на въглищните региони.

Премиерът благодари на всички народни представители, гласували за кабинета днес.

„Важно е да има политическа подкрепа, без нея нищо не можем да свършим. Така че ценя високо всеки един глас, който беше подаден. Това ни дава основание да продължим да изпълняваме управленската си програма“, каза той.

По повод слуховете за проблеми с фискалния резерв министър-председателят беше категоричен, че в сметките има 10 млрд. лв. и „финансовото състояние на държавата е много добро, да не кажа отлично“.

„Готов съм да изслушам всеки, който има да каже нещо полезно и подхожда добронамерено и конструктивно. Ако има нещо, с което не съм съгласен, действам по начина, който аз смятам за правилен. За мен ключовото е да си работим по приоритетите, да си изпълняваме програмата и да имаме парламентарна подкрепа, за да се гласуват законите, които са важни“, подчерта Николай Денков.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерски съвет на Република България

"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Габрово има амбиция да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата
"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Началото на карнавалния празничен сезон под мотото "Make Карнавал, not war", обявиха от община Габрово. Те призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на месец май. Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024 г., а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май. 

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. 

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева. Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала "Make Карнавал, not war". 

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете ТУК.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира. Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.  

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Габрово