Мобилно меню

Кабинетът "Денков" оцеля след първи вот на недоверие

БСП събира подписи за втори - този път срещу управленската политика в сферата на националната сигурност и отбраната
Кабинетът "Денков" оцеля след първи вот на недоверие

Правителството, ръководено от премиера Николай Денков оцеля след първи вот на недоверие, гласуван в парламента на днешния петък 13-и. Вотът на недоверие към кабинета беше внесен от БСП, Възраждане и ИТН заради "провала в сектор Енергетика". Правителството оцеля, каквито бяха и очакванията.

"За" вота на недоверие гласуваха депутатите от опозицията, "против" се обявиха управляващите. ГЕРБ-СДС и ДПС удържаха на обещанието си и подкрепиха кабинета. Така с общо 71 гласа "За" и 143 - "против", вотът на недоверие не беше утвърден. От БСП обаче обявиха, че започват събиране на подписи за нов вот на недоверие срещу кабинета "Денков", този път за неговата политика в сферата на националната сигурност и отбраната.

"Нов вот на недоверие ще бъде загуба на време, какъвто беше и отхвърленият днес", категоричен е премиерът.

"Вотът за енергийната политика на кабинета, който беше отхвърлен днес в парламента със 143 гласа, почиваше на неверни аргументи, които се основаваха на лъжи", посочи министър-председателят. Според него постепенно всички ще разберат, че правителството се опитва да помогне на въглищните региони.

Премиерът благодари на всички народни представители, гласували за кабинета днес.

„Важно е да има политическа подкрепа, без нея нищо не можем да свършим. Така че ценя високо всеки един глас, който беше подаден. Това ни дава основание да продължим да изпълняваме управленската си програма“, каза той.

По повод слуховете за проблеми с фискалния резерв министър-председателят беше категоричен, че в сметките има 10 млрд. лв. и „финансовото състояние на държавата е много добро, да не кажа отлично“.

„Готов съм да изслушам всеки, който има да каже нещо полезно и подхожда добронамерено и конструктивно. Ако има нещо, с което не съм съгласен, действам по начина, който аз смятам за правилен. За мен ключовото е да си работим по приоритетите, да си изпълняваме програмата и да имаме парламентарна подкрепа, за да се гласуват законите, които са важни“, подчерта Николай Денков.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Министерски съвет на Република България

Без ток заради снега са близо 800 000 домакинства в страната

Около 200 000 са домакинствата без ток в Североизточна България
Без ток заради снега са близо 800 000 домакинства в страната

Близо 800 000 домакинства в цялата страна са без ток. Това станя ясно от изказване на министъра на енергетиката Румен Радев, който даде брифинг с актуалната метеорологична обстановка.

"В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги. Трети поред уикенд ситуацията е сложна. Благодаря им за работата и неуморния труд", подчерта министърът.

Към 17.00 ч всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени, съобщи Радев.

"В района на "Електроразпределителни мрежи Запад" има 778 населени места без ток - това са малко над 300 000 абоната. Най-много са абонатите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил", каза Румен Радев.

В района на "Електроразпределение юг" 55 населени места са без ток - това са над 300 000 домакинства.

"В северната част на този регион е най-сложна обстановката - това са Стара Загора, Сливен, Хасково, населени места край Пловдив и Смолян", обясни министърът.

196 000 клиенти на "Електроразпределение Север" в 779 населени места в Североизточна България също са на тъмно.

2023 © Варна е / източник: БНТ