Мобилно меню

Напусна ни Анжел Вагенщайн

Известният писател и кинодраматург си отиде от този свят на 100-годишна възраст
Напусна ни Анжел Вагенщайн

На 100-годишна възраст почина известният режисьор, сценарист, писател, общественик и народен представител Анжел Вагенщайн.

Той е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Заедно със семейството си се мести на много ранна възраст в Париж, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения.

Още на 16 години Анжел се включва в младежката организация "Работнически младежки съюз". По Закона за защита на държавата е въдворен в "еврейски трудов лагер" в Македония, откъдето успява да избяга и да се включи в партизанското движение.

При една бойна акция през 1944 г. е арестуван и е осъден на смърт по Закона за защита на държавата.  Бомбардировките над София разрушават частично Софийския затвор, при което заедно с много други излежаващи присъди Вагенщайн е преместен в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.

Анжел Вагенщайн завършва кинодраматургия в Москва. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография. 

Автор е на 50 сценария за филми - игрални, документални и анимационни, сред които са "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I", "След края на света".

През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

Вагенщайн е един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989 г.  По-късно същата година става член на Кръглата маса от страна на БСП, а след това е избран за депутат в Седмото Велико народно събрание, отново от БСП.

През 2003 г. Анжел Вагенщайн е отличен с най-високото отличие в България - Орден "Стара планина" първа степен, а през 2013 г. министър-председателят Пламен Орешарски го награждава и с Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски".

Погребението ще се извърши в най-тесен семеен кръг. Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция.

Поклон пред паметта на големия човек и творец, оставил трайна диря в българската култура!

2023 © Варна е

"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Габрово има амбиция да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата
"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Началото на карнавалния празничен сезон под мотото "Make Карнавал, not war", обявиха от община Габрово. Те призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на месец май. Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024 г., а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май. 

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. 

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева. Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала "Make Карнавал, not war". 

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете ТУК.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира. Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.  

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Габрово