Мобилно меню

Одобриха промени в Конституцията

Предложенията са утвърдени в ресорната парламентарна комисия, в залата на Народното събрание ще бъдат гледани във вторник
Одобриха промени в Конституцията

Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията, които влизат в зала във вторник. Парламентарната комисия се събра за втори ден на извънредно заседание.

Народните представители решиха:

Избори за Народно събрание се произвеждат не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС.

С полагането на клетвата на новите народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Служебен премиер се избира измежду:

  • Председател на НС;
  • Председател на ВКС;
  • Управител или подуправител на БНБ;
  • Председател или заместник-председател на Сметната палата;
  • Омбудсмана или заместник. 
2023 © Варна е / източник: БНТ

Розоберът подрани с близо месец

Причината е топлото време тази година
Розоберът подрани с близо месец

С близо месец подрани кампанията по розобера тази година. Като причина за това специалисти посочват значително по-топлото време.

Розата е един от символите на България. Розовото масло, добивано у нас, е едно от най-висококачествени и ценени по целия свят. Заради своите качества то е известно като "течно злато". 

Първите описани розови насаждения у нас датират от XVI век. Запазени са документални сведения от 1712 г. за розови насаждения в землището на карловското село Войнягово. В средата на ХIX век се е формирала т. нар. Розова долина, в района между Павел баня, Казанлък, Карлово и Стрелча.

И до днес, розоберът се извършва ръчно, а за да е качествено розовото масло, той трябва да започне много рано сутринта, когато палещите лъчи на слънцето все още не са достигнали до розите. Тънкост при розобера е, че цветът трябва да е свеж и да не е напълно разцъфтял, за да е запазил в максимална степен аромата и влажността си. 

Висококачественото розово масло е сред най-скъпите суровини в парфюмерията и козметиката. Цената на 1 кг розово масло достига рекордна стойност от 7000 евро през 2015 г. За високата цена си има оправдание - само запознати са наясно, че за около 1 литър качествено розово масло са необходими 4 тона листенца от розов цвят, набран ръчно и то в ранните часове на деня. 

Страната ни е сред световните лидер в производството на розово масло с годишен добив от около 1,5 тона.

Розата е любима съставка в ароматните композиции на много от висококачествените парфюми. Влага се и в козметични продукти, а използването на естествено розово масло само по себе си е белег за класа.

2024 © Варна е