Мобилно меню

Ръст на кредитите отчитат през последните месеци

Най-често се теглят кредити за покупка или ремонт на жилище
Ръст на кредитите отчитат през последните месеци

Финансови експерти отчитат ръст на кредитите през последните месеци. Най-търсени са ипотечните кредити: увеличението им на годишна основа към октомври е 19%.

Обемът на ипотечните кредити продължава да се увеличава и вече надхвърля 19 милиарда лева. На какво се дължи това анализира пред камерата на БНТ д-р Пламен Джапаров от Катедра “Финанси” в ИУ-Варна.

“На първо място много ниските лихви, които в момента са на лице у нас. Даже бих казал парадоксално ниските лихви, особено по отношение на ипотечното кредитиране, ние сме в момента в сравнение с останалите европейски страни на едно от първите места по най-ниски лихви по ипотечните кредити”

Голямата конкуренция между банките също стимулира кредитирането, отбелязват финансистите. Потребителите могат да изберат най-изгодните за тях условия. 

Най-често се теглят кредити за покупка или ремонт на жилище

“Повечето проучвания сочат, че по-често потребителски кредити се теглят за ремонт на жилището, за покупка на техника или автомобил. Все по-често се теглят и кредити във връзка с финансиране на образованието. 13% от българите теглят бързи кредити с идеята да финансират различни семейни тържества, от типа на абитуриентски балове, кръщенета”, каза още д-р Пламен Джапаров.

Банковите институции проверяват платежоспособността на кредитополучателите, но експертите съветват и хората да преценят сами възможностите си преди да теглят кредит.

“Има златни правила по отношението на това каква част от доходите ни трябва да остава свободна, след като покрием кредита. От порядъка на 60-70 % трябва да е. Нивото на така наречените “лоши кредити” или просрочени е рекордно ниско, но ако се сравняваме с другите страни в Европа, не е толкова ниско, ние сме в топ 5 по високо равнище на лоши кредити”, поясни д-р Пламен Джапаров.

При тегленето на кредити манталитетът на българите също оказва влияние, казват финансистите. Младите често прибягват до кредит, за да финансират екскурзии в чужбина, например, а тези в по-зряла възраст – за по-сериозни покупки. 

2023 © Варна е / източник: БНТ

Оранжев и жълт код за бури и градушки на 14 юни

Електроразпределение Север съветва своите клиенти дa проявят засилено внимание
Оранжев и жълт код за бури и градушки на 14 юни

Националният институт по метеорология и хидрология алармира за влошаване на климатичната обстановка през следващото денонощие. Оранжев и жълт код е обявен за по-голямата част от страната за 14 юни В цяла Източна България предупреждението е от втора степен. Очакват се интензивни и значителни по количество валежи с развитие на гръмотевични бури.

Ще има условия и за градушки.

Количества на валежа за денонощието ще са 20-35 mm, в отделни райони ще достигнат до 50-60 mm. В Централна България ще бъде в сила жълт код. Очакваното количество на валежите там е 20-35 mm.

Често рязката промяна във времето е придружена с бурни пориви на вятъра. Тези климатични явления оказват сериозно влияние върху съоръженията за доставка на електроенергия и най-вече върху въздушните електропроводи. ЕРП Север призовава своите клиенти към максимална предпазливост в случай на разразяване на буря или друга природна стихия с цел предотвратяването на злополуки с електрически ток. С оглед своята специфична дейност компанията предоставя полезни и практични съвети за сигурност при възникване на подобни ситуации.

В случай че попаднете в район, в който вилнее буря, стойте максимално отдалечени от проводници, електрически стълбове, трафопостове и други съоръжения, които са част от електроразпределителната мрежа.

Ако забележите скъсан проводник, не се доближавайте до него на по-малко от 10 метра и предприемете мерки да предотвратите достъпа на трети лица до зоната на опасност. Свържете се своевременно с Електроразпределение Север на денонощния телефон 0700 161 61 или на на-ционалния спешен телефон 112.

Не стъпвайте боси в близост до електрически проводник. Ако в интерес на безопасността за обществеността се налага проводникът да бъде преместен и не е възможно да се изчака пристигането на специализираните екипи е необходимо това да се направи с повишено внимание, като се използва пластмасов или напълно сух дървен предмет с дължина не по-малка от 2 метра.

Не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Ако сте у дома по време на разразила се гръмотевична буря, е препоръчително да изключите от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик.

Повишеното внимание и спазването на правилата за безопасност ще предотврати злополуки, при които има риск да загинат или да бъдат ранени хора, но и ще спести времето без електрозахранване на клиентите. Електроразпределение Север отново призовава всички компании, които притежават високогабаритна техника, да спазват стриктно правилата за безопасност и да работят с повишено внимание в близост до електропроводни линии.

При възникване на кризисни ситуации, свързани с разразили се бури и влошаване на климатичната обстановка, клиентите следва да имат предвид, че е възможно да срещнат затруднения при свързването с денонощния телефонен център на ЕРП Север. В случай на прекомерно натоварване на телефонните линии, компанията има готовност за предоставяне на допълнителен телефон за подаване на сигнали за аварии. Информация за актуалната обстановка по електроразпределителната мрежа ще бъде публикувана регулярно на сайта на ЕРП Север.

2024 © Варна е