Мобилно меню

Само един акт издаде Агенцията по храните в зимните ни курорти по празниците

Засиленият контрол продължава до 10 март
Само един акт издаде Агенцията по храните в зимните ни курорти по празниците

Един акт и 11 предписания са съставили инспектори на Българската агенция по безопасност на храните от началото на активните проверки в зимните ни курорти на 12 декември до края на 2022-ра. Актът е издаден за предлагане на храни с изтекъл срок на годност. Насочени за унищожаване са малко над 9 кг месо и месни продукти, за които не са представени съответните документи.

За констатираните при проверките несъответствия са издадени 11 предписания за отстраняване на нередности по сградния фонд или технологичното оборудване. Наложено е също задължително вземане на проби за анализ на храни по самоконтрол и съответни доказателства за спазване на процедурата.

Общо 276 извънредни инспекции са осъществили представители на БАБХ за посочения период. Проверките са установили, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. "Спазени са условията за съхранение, а храните са в срок на трайност и са етикетирани съгласно действащото законодателство. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала", съобщават от БАБХ.

Агенцията по безопасност на храните ще извършва засилени проверки в зимните ни курорти до 10.03.2023 г., включително.

2023 © Варна е

"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Габрово има амбиция да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата
"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Началото на карнавалния празничен сезон под мотото "Make Карнавал, not war", обявиха от община Габрово. Те призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на месец май. Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024 г., а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май. 

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. 

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева. Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала "Make Карнавал, not war". 

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете ТУК.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира. Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.  

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Габрово