Мобилно меню

След направена проверка ИАРА освободи 100 кг. жива риба

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури преустанови незаконен риболов на язовир Ястребино
След направена проверка ИАРА освободи 100 кг. жива риба

След подаден сигнал за извършване на нерегламентиран риболов, във водите на язовир Ястребино, беше направена проверка. 
Инспектори на "Рибарство и контрол" от град Русе и град Разград, съвместно с представители на Централна рибно-опазваща организация, извършиха незабавен оглед на посоченото в сигнала място.

В района на село Изворово са установени поставени в работно положение 4 бр. мрежи с обща дължина 400 метра. Уловената в мрежите риба от вида шаран, с приблизително тегло 100 кг., е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.

2023 © Варна е / снимка: ИАРА
Още по темата: Русе Риба Язовир ИАРА
Още по темата: Русе Риба Язовир ИАРА

"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Габрово има амбиция да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата
"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Началото на карнавалния празничен сезон под мотото "Make Карнавал, not war", обявиха от община Габрово. Те призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на месец май. Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024 г., а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май. 

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. 

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева. Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала "Make Карнавал, not war". 

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете ТУК.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира. Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.  

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Габрово