Мобилно меню

Внимание: Когато купувате вещи от други физически лица, нямате право на рекламации!

Не получавате гаранции за изправност, не можете да разчитате и на право да върнете стоката
Внимание: Когато купувате вещи от други физически лица, нямате право на рекламации!
47

След празниците не са малко хората, които избират да се разделят с нежелани или неподходящи подаръци, като ги предлагат за продажба. Експертът в сферата на потребителските права Габриела Руменова съветва да бъдете внимателни ако решите да се възползвате от подобни оферти.  

Рискът е, че при покупка от друго физическо лице не разполагаме с правото на отказ в 14-дневен срок и ако се окаже, че пристигне нещо много различно от описаното или пък на нас просто не ни допадне, ние няма можем да го върнем на този, който ни го е продал. Нещо, което бихме могли да направим, ако сме закупили стоката от истински търговец – било то от електронен магазин или от онлайн платформа.  

Друга опасност е, че ако физическото лице, което продава своята употребявана или не вещ, я е повредило, ние няма да можем да предявим и претенции за рекламация. Право, с което разполагаме до две години от покупката, когато е извършена от лице, чиято професионална дейност е търговията. Повече подробности по казуса разкри в ефира на bTV радио Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“:  

Когато физическо лице реши да продаде свои вещи, то няма задължение да спазва правилата, които законодателството вменява на лицата, осъществяващи търговска дейност по занятие. Това означава, че те нямат задължение да осигурят гаранция на стоката до две години или право на отказ в 14-дневен срок на този, който ще я придобие от тях

Руменова апелира към всички, които са решили да продадат свои подаръци (защото се дублират или не са точно това, което в момента желаят), да бъдат коректни. „Да не предлагат за продажба стоки, които са повредени, с липсващи елементи. Когато правят снимки и описание, нека те също бъдат акуратни и да не са подвеждащи за хората, които биха си купили стоката, защото и те самите е възможно някога да бъдат в позицията на отсрещната страна – да решат да си купят нещо от друго физическо лице и след като не могат нито да го върнат, нито да предявят рекламация при дефект, би било доста неприятно“, коментира експертът по потребителски права. 

Преди да купите от физическо лице, особено по-скъпи вещи, уреди или продукти, преценете риска!

2023 © Варна е

Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство, всичко си има граници!

Демокрация не се гради на базите на лъжа, подчерта кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС
Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство, всичко си има граници!
16

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия вчера запис от Националния съвет на ПП. Това заяви Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

"Дълго мълчах и се водех единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, а после и колегите си. Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базите на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката".

По думите й проблемът в записа не са обидите, а изговорените визия и начин на управление, които са в разрез с всички европейски практики. Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго навън, заяви Габриел.

"С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и спрямо тях. Не трябва да има никакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава".

Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", коментира Габриел и посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи. Според нея вариантът за експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но в момента е по-важно да има яснота че законът не се нарушава, както и че не се политизират държавният апарат и службите.

Габриел все пак уточни, че има шанс преговорите да бъдат подновени, но при определени условия:

"Те могат да бъдат размразени, преди да сложим окончателен край. Аз много ясно посочих фундаментални принципи и отговори, които чакаме. Защото извинението не е към мен, а към българските граждани, администрацията, към българските учители, офицери. Уважението е към нашите партньори, към България и нейните граждани. Това ще предопредели дали замразяването може да се превърне в размразяване или да отидем в другата алтернатива".

Томислав Дончев коментира, че "този, който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той:

"Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, няма значение дали е законно или незаконно", отбеляза Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов каза още, че че ГЕРБ са разговаряли с техни колеги и ще направят предложение в парламента държавата да купи същите машини за гласуване, които се използват и в САЩ, за да няма манипулации.

"За да стане незабавно, бързо, поради изключителната важност да провеждаме честни избори. Да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах "ала-бала". Да купим същите машини като в САЩ, приемаме, че там е най-голямата демокрация и със същите машини да провеждаме гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот".

Борисов посочи, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са започнали изключително добре и са говорили единствено за най-важните приоритети пред държавата.

"Сега аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Имахме изключително добър климат в тези преговори, изключително разбирателство. Това ни дойде като гръм от ясно небе и в първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго и то надали е краят."

Борисов не вярва да може да се състави правителство с третия мандат и заяви, че не се плаши от избори:

"В тази ситуация изборите са по-добър вариант. Всеки ден Вежди ме пита докога ще позволявам да ме унижават. Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно правителство, и го слагаме на масата".

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между първите две парламентарно представени формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за "изпиране на Бойко Борисов", както и че докато Борисов "се страхува от Гешев", правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание, ПП е трябвало да вземе "съдбоносно решение за втория мандат", поради което е имало "много емоции, мнения, квалификации".

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива.

2023 © Варна е / източник: БНТ