Мобилно меню

Внимание: Когато купувате вещи от други физически лица, нямате право на рекламации!

Не получавате гаранции за изправност, не можете да разчитате и на право да върнете стоката
Внимание: Когато купувате вещи от други физически лица, нямате право на рекламации!

След празниците не са малко хората, които избират да се разделят с нежелани или неподходящи подаръци, като ги предлагат за продажба. Експертът в сферата на потребителските права Габриела Руменова съветва да бъдете внимателни ако решите да се възползвате от подобни оферти.  

Рискът е, че при покупка от друго физическо лице не разполагаме с правото на отказ в 14-дневен срок и ако се окаже, че пристигне нещо много различно от описаното или пък на нас просто не ни допадне, ние няма можем да го върнем на този, който ни го е продал. Нещо, което бихме могли да направим, ако сме закупили стоката от истински търговец – било то от електронен магазин или от онлайн платформа.  

Друга опасност е, че ако физическото лице, което продава своята употребявана или не вещ, я е повредило, ние няма да можем да предявим и претенции за рекламация. Право, с което разполагаме до две години от покупката, когато е извършена от лице, чиято професионална дейност е търговията. Повече подробности по казуса разкри в ефира на bTV радио Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“:  

Когато физическо лице реши да продаде свои вещи, то няма задължение да спазва правилата, които законодателството вменява на лицата, осъществяващи търговска дейност по занятие. Това означава, че те нямат задължение да осигурят гаранция на стоката до две години или право на отказ в 14-дневен срок на този, който ще я придобие от тях

Руменова апелира към всички, които са решили да продадат свои подаръци (защото се дублират или не са точно това, което в момента желаят), да бъдат коректни. „Да не предлагат за продажба стоки, които са повредени, с липсващи елементи. Когато правят снимки и описание, нека те също бъдат акуратни и да не са подвеждащи за хората, които биха си купили стоката, защото и те самите е възможно някога да бъдат в позицията на отсрещната страна – да решат да си купят нещо от друго физическо лице и след като не могат нито да го върнат, нито да предявят рекламация при дефект, би било доста неприятно“, коментира експертът по потребителски права. 

Преди да купите от физическо лице, особено по-скъпи вещи, уреди или продукти, преценете риска!

2023 © Варна е

Оранжев и жълт код за бури и градушки на 14 юни

Електроразпределение Север съветва своите клиенти дa проявят засилено внимание
Оранжев и жълт код за бури и градушки на 14 юни

Националният институт по метеорология и хидрология алармира за влошаване на климатичната обстановка през следващото денонощие. Оранжев и жълт код е обявен за по-голямата част от страната за 14 юни В цяла Източна България предупреждението е от втора степен. Очакват се интензивни и значителни по количество валежи с развитие на гръмотевични бури.

Ще има условия и за градушки.

Количества на валежа за денонощието ще са 20-35 mm, в отделни райони ще достигнат до 50-60 mm. В Централна България ще бъде в сила жълт код. Очакваното количество на валежите там е 20-35 mm.

Често рязката промяна във времето е придружена с бурни пориви на вятъра. Тези климатични явления оказват сериозно влияние върху съоръженията за доставка на електроенергия и най-вече върху въздушните електропроводи. ЕРП Север призовава своите клиенти към максимална предпазливост в случай на разразяване на буря или друга природна стихия с цел предотвратяването на злополуки с електрически ток. С оглед своята специфична дейност компанията предоставя полезни и практични съвети за сигурност при възникване на подобни ситуации.

В случай че попаднете в район, в който вилнее буря, стойте максимално отдалечени от проводници, електрически стълбове, трафопостове и други съоръжения, които са част от електроразпределителната мрежа.

Ако забележите скъсан проводник, не се доближавайте до него на по-малко от 10 метра и предприемете мерки да предотвратите достъпа на трети лица до зоната на опасност. Свържете се своевременно с Електроразпределение Север на денонощния телефон 0700 161 61 или на на-ционалния спешен телефон 112.

Не стъпвайте боси в близост до електрически проводник. Ако в интерес на безопасността за обществеността се налага проводникът да бъде преместен и не е възможно да се изчака пристигането на специализираните екипи е необходимо това да се направи с повишено внимание, като се използва пластмасов или напълно сух дървен предмет с дължина не по-малка от 2 метра.

Не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Ако сте у дома по време на разразила се гръмотевична буря, е препоръчително да изключите от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик.

Повишеното внимание и спазването на правилата за безопасност ще предотврати злополуки, при които има риск да загинат или да бъдат ранени хора, но и ще спести времето без електрозахранване на клиентите. Електроразпределение Север отново призовава всички компании, които притежават високогабаритна техника, да спазват стриктно правилата за безопасност и да работят с повишено внимание в близост до електропроводни линии.

При възникване на кризисни ситуации, свързани с разразили се бури и влошаване на климатичната обстановка, клиентите следва да имат предвид, че е възможно да срещнат затруднения при свързването с денонощния телефонен център на ЕРП Север. В случай на прекомерно натоварване на телефонните линии, компанията има готовност за предоставяне на допълнителен телефон за подаване на сигнали за аварии. Информация за актуалната обстановка по електроразпределителната мрежа ще бъде публикувана регулярно на сайта на ЕРП Север.

2024 © Варна е