Мобилно меню

Задигнаха 400 000 лв. от кантора на нотариус

Крупният обир е осъществен в Перник, издирват извършителите
Задигнаха 400 000 лв. от кантора на нотариус

Крадци отмъкнаха крупна сума пари от нотариална кантора в Перник.

Обир на парични средства от офиса на известния пернишки нотариус Румен Манов е извършен тази нощ, съобщи говорителят на полицията в областния град Венцислав Алексов пред БТА. Сигнал за случая е получен в 8.30 ч. тази сутрин в Областната дирекция на МВР-Перник.

В момента се извършва оглед на място и се разпитват свидетели.

По първоначални данни крадците са срязали касата в офиса на нотариуса, откъдето са взели около 400  000 лева.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Розоберът подрани с близо месец

Причината е топлото време тази година
Розоберът подрани с близо месец

С близо месец подрани кампанията по розобера тази година. Като причина за това специалисти посочват значително по-топлото време.

Розата е един от символите на България. Розовото масло, добивано у нас, е едно от най-висококачествени и ценени по целия свят. Заради своите качества то е известно като "течно злато". 

Първите описани розови насаждения у нас датират от XVI век. Запазени са документални сведения от 1712 г. за розови насаждения в землището на карловското село Войнягово. В средата на ХIX век се е формирала т. нар. Розова долина, в района между Павел баня, Казанлък, Карлово и Стрелча.

И до днес, розоберът се извършва ръчно, а за да е качествено розовото масло, той трябва да започне много рано сутринта, когато палещите лъчи на слънцето все още не са достигнали до розите. Тънкост при розобера е, че цветът трябва да е свеж и да не е напълно разцъфтял, за да е запазил в максимална степен аромата и влажността си. 

Висококачественото розово масло е сред най-скъпите суровини в парфюмерията и козметиката. Цената на 1 кг розово масло достига рекордна стойност от 7000 евро през 2015 г. За високата цена си има оправдание - само запознати са наясно, че за около 1 литър качествено розово масло са необходими 4 тона листенца от розов цвят, набран ръчно и то в ранните часове на деня. 

Страната ни е сред световните лидер в производството на розово масло с годишен добив от около 1,5 тона.

Розата е любима съставка в ароматните композиции на много от висококачествените парфюми. Влага се и в козметични продукти, а използването на естествено розово масло само по себе си е белег за класа.

2024 © Варна е