Мобилно меню

Засилени проверки по курортите за зимния туристически сезон

Агенцията по безопасност на храните ще следи за качеството на блюдата, които се предлагат на туристите
Засилени проверки по курортите за зимния туристически сезон

Засилени проверки по зимните курорти ще извършват от Българската агенция по безопасност на храните по време на зимния туристически сезон. Строгият контрол на качеството ще продължи до 10 март, съобщават от БАБХ.

Ще се проверяват обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване предлагащи услугата „all inclusive“ и други.

Проверките в курортите имат за цел да установят произхода и правилното съхранение, както и сроковете на годност на суровини и храни. Ще се следи и за съответствие с изискванията на сградния фонд и оборудването за приготвяне и сервиране на храна. Инспекторите ще обърнат внимание дали са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства, уточняват от БАБХ.

 

2023 © Варна е

Розоберът подрани с близо месец

Причината е топлото време тази година
Розоберът подрани с близо месец

С близо месец подрани кампанията по розобера тази година. Като причина за това специалисти посочват значително по-топлото време.

Розата е един от символите на България. Розовото масло, добивано у нас, е едно от най-висококачествени и ценени по целия свят. Заради своите качества то е известно като "течно злато". 

Първите описани розови насаждения у нас датират от XVI век. Запазени са документални сведения от 1712 г. за розови насаждения в землището на карловското село Войнягово. В средата на ХIX век се е формирала т. нар. Розова долина, в района между Павел баня, Казанлък, Карлово и Стрелча.

И до днес, розоберът се извършва ръчно, а за да е качествено розовото масло, той трябва да започне много рано сутринта, когато палещите лъчи на слънцето все още не са достигнали до розите. Тънкост при розобера е, че цветът трябва да е свеж и да не е напълно разцъфтял, за да е запазил в максимална степен аромата и влажността си. 

Висококачественото розово масло е сред най-скъпите суровини в парфюмерията и козметиката. Цената на 1 кг розово масло достига рекордна стойност от 7000 евро през 2015 г. За високата цена си има оправдание - само запознати са наясно, че за около 1 литър качествено розово масло са необходими 4 тона листенца от розов цвят, набран ръчно и то в ранните часове на деня. 

Страната ни е сред световните лидер в производството на розово масло с годишен добив от около 1,5 тона.

Розата е любима съставка в ароматните композиции на много от висококачествените парфюми. Влага се и в козметични продукти, а използването на естествено розово масло само по себе си е белег за класа.

2024 © Варна е