Мобилно меню

10 водолази от Варна получиха международни сертификати

Кандидатите са изпълнили практически упражнения и тест за придобиване на правоспособност
10 водолази от Варна получиха международни сертификати

Международни сертификати за напреднали водолази получиха 3 жени и 7 мъже от Варна и региона. Те заслужиха сертификатите си, след като изпълниха практически упражнения и положиха тест за придобиване на правоспособност.

Основно изискване към курсистите преди започване на курса е опит от поне 10 водолазни спускания.

Под внимание при записването им за обучението бе взето и желанието им да продължат развитието си в областта на водолазната дейност и рибарската област. Целта на инициативата е да осигури допълнителни умения на завършилите курса, с помощта на които те ще могат да се гмуркат, да практикуват подводен риболов, рапанолов и други, както и да повишат квалификацията си в областта на водолазната дейност.

2023 © Варна е

Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Катер на ВМС засякъл миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере
Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Днес, 14 май, по време на учебно плаване, екипажът на моторен катер забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец "Струма" е задействан със задача да разузнае миноподобния обект. На място военните моряци класифицират обекта като котвена мина, тип “КПМ”, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Както ВАРНА Е ви информира, преди около два месеца, морска мина беше обезвредена и в морето срещу плаж "Кабакум".

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

2024 © Варна е / снимки: ВМС