Мобилно меню

Акценти във военноморското сътрудничество между България и Италия обсъдиха на среща във Варна

Сред основните теми на разговорите са били дълбоководните водолазни спускания, противоминната война, военноморската авиация и др. 
Акценти във военноморското сътрудничество между България и Италия обсъдиха на среща във Варна

Третите поред щабни разговори между ВМС на България и Италия са проведени в периода от 16 до 18 януари в Щаба на флота във Варна.

По време на разговорите е обсъдено военноморското сътрудничество между двете страни за следващите две години и в дългосрочен план. Дискутирана е ситуацията в Черно море вследствие на войната в Украйна, наличието на мини и произтичащите опасности свързани с тях. Освен това са обсъдени и възможностите за оказване на съдействие от страна на гостите за подготовка на български военни моряци в областта на дълбоководните водолазни спускания, противоминната война, военноморската авиация, изграждане на инфраструктура и експлоатация на въоръжение и боеприпаси, съобщават от пресцентъра на ВМС.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна

Фестивал "Синьо лято" ще се проведе във Варна на 27 юли

Проявите на Южния плаж пред басейн "Приморски" ще стартират в 9:30 часа
Фестивал "Синьо лято" ще се проведе във Варна на 27 юли

Първи морски фестивал "Синьо лято" ще се проведе в деня на Освобождението на Варна от турско робство - 27 юли. Организатори на атрактивната проява са община Варна, Военноморските сили на Република България и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Фестивалът ще стартира в 9:30 часа, на Южния плаж пред басейн "Приморски", а записването за участие започва в 7:30 часа.

Програмата на фестивала е разделена в три основни направления.

На плажа ще има обособен център, където всеки желаещ може да се пробва във връзването на морски възел под ръководството на матроси инструктори.

Който желае, може да опита уменията си и на гребния тренажор, също под ръководството на инструктори.

Всички, които обичат морето и плувните спортове, ще имат възможност да се включат в преплуването на определена дистанция, като участието няма състезателен характер, не се засича време и не се излъчват победители. Вместо това всички участници в плуването се включват с поредния си номер в голямата томбола, която в края на фестивала ще раздаде много атрактивни награди. Те са осигурени от община Варна и спонсори.

За доброто настроение на участници и гости на фестивала е подготвена богата музикална програма.

2024 © Варна е