Мобилно меню

България, Румъния и Турция съвместно ще прочистват Черно море от плаващи мини

Споразумение за сътрудничеството ще бъде подписано на 11 януари в Истанбул
България, Румъния и Турция съвместно ще прочистват Черно море от плаващи мини

На 11 януари в Истанбул Турция, Румъния и България ще подпишат споразумение за съвместен план за прочистване от плаващи мини в Черно море, съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер. Тристранната инициатива засега ще включва само страните участнички.

"Заради войната между Русия и Украйна има мини, поставени в украински и руски пристанища. Понякога те се откъсват от котвите си и заради теченията достигат нашите проливи", отбеляза Гюлер. Затова миночистачи ще патрулират постоянно в района, където свършва морската граница на Румъния“, поясни турският министър на отбраната.

В понеделник Великобритания обяви, че ще предаде два специализирани кораба срещу морски мини на украинския флот. Страната заедно с Норвегия основава нова морска отбранителна коалиция в помощ на Украйна. Турция, Румъния и България като страни-съюзнички в НАТО разговарят от месеци по почистването на морските мини след руската инвазия. Планът беше обсъден от тримата министри на отбраната на среща на Алианса в Брюксел през октомври, а миналия месец и в Анкара.

Турция като посредник работи за подновяване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, от което Русия се оттегли тази година, но засега няма признаци за напредък.

2023 © Варна е / източник: БНТ

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна