Мобилно меню

Българска морска камара чества 30 години от създаването си на 19 декември

Планирана е богата програма за празничния ден
Българска морска камара чества 30 години от създаването си на 19 декември

На 19-и декември Българска морска камара (БМК) ще отбележи 30 години от създаването си. Сдружението е учредено през 1993 година със седалище в гр. Варна. За три десетилетия БМК се утвърди като незаобиколим фактор при определяне на националната морска политика в областта на водния транспорт. Сдружението работи за развитие на националното и международното морско икономическо сътрудничеството и за подпомагане развитието на морския бизнес и синята икономика в страната.

БМК ще отбележи своята 30-а годишнина с богата програма в град Варна.

В 9 ч. на 19 декември членове на Управителния съвет на сдружението ще проведат среща с ръководството на Варненска морска гимназия “Св.Николай Чудотворец” - най-голямото средно училище в страната, подготвящо кадри за морската индустрия. Сдружението ще дари на учебното заведение пособия за провеждане на обучение по морските специалности на гимназията.

В 10:30 ч. в офиса на БМК ще се проведе тържествено събрание на Управителния съвет, на което ще бъде учреден финансов фонд за осигуряване на стипендии на възпитаници на средните и висшите морски образователни центрове у нас. Морската камара ще осигурява еднократен годишен финансов стимул за ученици, студенти и курсанти, които показват високи резултати по време на своето обучение. Ежегодно сдружението ще предоставя и еднократна научна стипендия за учени, която ще присъжда за върхови постижения в морската наука.

От 11:30 ч. до 16:00 ч. на 19 декември (Никулден по стар стил), жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да посетят безплатно Аквариум - Варна на Института по рибни ресурси към Селскостопанската академия.

От 12:30 ч. в Български морски квалификационен център ще бъде открит “Ден на отворени врати”. Целта е запознаване на ученици от малките класове с част от професиите и възможностите за реализация в сектора. Най-малките и техните близки ще имат възможност безплатно да посетят симулаторите на центъра.

В 13:30 ч. в Арт салона на Радио Варна ще бъде открит форум за развитието на морската индустрия в страната. По време на конференцията, която ще продължи до 17:00 ч., ще бъдат представени доклади за развитието на сектора от водещи представители на бизнеса, образованието и науката.

В 14:30 ч. във Военноморски музей - Варна членове на Управителния съвет на Българска морска камара ще дарят архивни документи от първото заседание и решението за регистрация на сдружението.

В 17:30 ч. Българска морска камара ще подари на жителите и гостите на Варна прожекция във ФКЦ с вход свободен на документалния филм “Наука за морето”, повдигащ въпросите за опазването на Черно море. Автори на "Наука за морето" са учени от екипа на Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, а в главната роля е Илияна Стоилова, сърфист и еко-активист.

“На своята 30-а годишнина Българска морска камара ще достигне пълно представителство на всички сини сектори у нас. Към БМК за първи път ще се присъединява представителна организация от сектор Рибарство. Целта на планираните събития е за пореден път да насочим общественото внимание към важността на морската индустрия, развитието на синята икономика и опазването на морските екосистеми”, коментира председателят на БМК к.д.п. Александър Калчев.

2023 © Варна е

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна