Мобилно меню

Експерти от ВВМУ: Няма опасност от замърсяване в българската акватория на Черно море

Новият министър на туризма Зарица Динкова се запозна с данните от анализа при посещението си във Висшето военноморско училище във Варна
Експерти от ВВМУ: Няма опасност от замърсяване в българската акватория на Черно море
576

Екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ръководен от капитан I ранг проф. Мирослав Цветков, извършва анализи за евентуално замърсяване на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Проучванията са стартирали на 8 юни и на тяхна база периодично се изготвят прогнози. 

Категоричното мнение на експертите е, че на този етап няма опасност от замърсяване в българската акватория на Черно море. Последната 10-дневна прогноза, направена на база на досега извършените наблюдения и симулации, показва, че петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море и вероятността да навлезе дори в румънската акватория е много ниска.

Достоверността на прогнозата, изготвена от екипа от Висшето военноморско училище, е в силна зависимост от състоянието на метеорологичната обстановка в региона към настоящия момент.

С актуалната ситуация и хода на проучванията се запозна и новият министър на туризма Зарица Динкова, която посети Висшето военноморско училище във Варна. 

Експертите, с които министърът на туризма се срещна, са категорични, че река Дунав ни помага изключително много в настоящата ситуация, защото е своеобразен филтър и би помогнала за размиването и дори изтласкването на евентуално замърсяване

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров поясни, че в учебното заведение се използват данни от европейска система, като експертите успяват да добият информация и от свои украински колеги. Всеки ден се правят модели с 8-10 дневна прогноза, които се модифицират според ежедневно постъпващите данни. Актуалната прогноза е, че няма тенденция за придвижване на водните маси на юг, допълни Медникаров.

Подобна е и оценката на Института по океанология във Варна.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, това потвърдиха и от РЗИ - Варна. Въпреки това инспекторите от Регионалната здравна инспекция имат готовност да извършват ежедневен мониторинг, ако ситуацията го наложи, увери от своя страна директорът на РЗИ Варна – проф. д-р Цонко Паунов.

 

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ - Варна

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна