Мобилно меню

Фотоизложба разказва историята на Военноморския музей във Варна

Експозицията "Морското наследство на България" е представена на входа на Морската градина и може да бъде разгледана до 15 октомври
Фотоизложба разказва историята на Военноморския музей във Варна

Документалната фотоизложба "Морското наследство на България", посветена на историята на Военноморския музей от основаването му до наши дни, е експонирана на входа на Морската градина във Варна, в пространството до Слънчевия часовник

Тази година Музеят отбелязва двоен юбилей – 140 години от създаването на първата музейна сбирка и 100 години от откриването на Морския музей във Варна, което е и поводът за ретроспективната изложба. Тя показва емблематични и вълнуващи епизоди от откриването на експозицията в морската столица, както и моменти, които остават паметни за варненци – превръщането на торпедоносеца "Дръзки" в кораб-музей и поставянето на яхтата "Кор Кароли" във външната експозиция.

Изложбата проследява отделните етапи от живота на Военноморския музей –  съхраняването на реликви, обогатяването и осъвременяването на музейните зали, обособяването на впечатляваща външна експозиция, участието в подводни проучвания и открития, организирането на научни форуми, множество празнични чествания, както и събития, отправени специално към детската публика.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 октомври.

2023 © Варна е / снимка: Военноморски музей - Варна

70 туристи се включват в поход по морския бряг

Походът се организира за 26-и път и ще се проведе от 13 до 17 юли
70 туристи се включват в поход по морския бряг

От 13 до 17 юли ще се проведе традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от ТД Черноморски простори и Дирекция Спорт на Община Варна. Походът се провежда за 26 път. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цяла България на възраст от 7 до 70 години.

Отправната точка е палатков бивак в с. Шкорпиловци. От там са обособени няколко маршрута:

  • Палатков бивак – гр. Бяла, с. Голица, с. Самотино – палатков бивак
  • Палатков Бивак – Кара дере и обратно
  • Палатков бивак – устието на р. Камчия и обратно

На 15 юли е предвидена Нептунова вечер.

Тръгването е на 13 юли в 8:00 часа на обръщача на тролеите на ЖП гара. Осигурен е превоз до гр. Бяла с автобус. Походът ще бъде открит в 10:00 часа с поднасяне на цветя на паметника на Щерьон войвода в центъра на гр. Бяла. Следва пешеходен поход до отправната точка – бивака в с. Шкорпиловци.

За тези, които желаят да пътуват до Бяла със собствен транспорт, сборният пункт е в 10:00 ч. на паметника на Щерьон войвода.

За контакти и информация Атанас Сивков.

Телефон 0882 995 030

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна