Мобилно меню

Курс за напреднали водолази провеждат във Варна

Обучението стартира на 15 ноември
Курс за напреднали водолази провеждат във Варна

Курс за напреднали водолази ще започне във Варна на 15 ноември. Обучението ще продължи 7 дни, а в него имат право да се включат 10 водолази на възраст над 18 години, които трябва да са направили до момента поне 10 водолазни спускания. Важно условие за участие е също кандидатите да имат адресна регистрация във Варна

В рамките на обучението може да се правят гмуркане с партньор или гмуркане в група, с лимит на дълбочина до 30 м., при завършване на 4 обучителни модула и регистрирани 24 гмуркания. Обучението ще се извърши по сертификационната програма на SSI (Scuba Schools International) и включва следните модули: „Гмуркане с Нитрокс”, „Гмуркане от лодка”, „Навигация”, „Дълбочинно гмуркане”. Успешно завършилите обучението водолази получават международни сертификати за всяка една придобита специалност. 

В програмата е предвидена лекция на тема „Изследвания на морски живи ресурси в Черно море – дейности и предизвикателства пред Институра по Рибни Ресурси – Варна“ . Лектор ще бъде доц. Елица Петрова, директор на Институт по рибни ресурси - Варна. Целта на лекцията е да се обвържат придобитите знания и умения с допълнителна информация за дейностите на ИРР-Варна и потенциалната реализация на сертифицираните водолази в бъдещите проектни и регулярни дейности на института. 

Обучението ще премине през 2 етапа - академичен и практически. Академичната част включва 4 теоретични курса в персонализирана онлайн платформа и 4 теоретични лекции на живо за оценяване и допълване на знанията, придобити от електронното обучение. По време на практическата част ще бъдат направени 3 гмуркания в открита вода. В рамките ѝ всеки курсист ще изпълни набор от упражнения, свързани с неговата безопасност под вода като ще бъде направена цялостна оценка на поведението на водолаза на по-голяма дълбочина.

Обучението за всяка специалност приключва с полагане на изпит - теоретичен и практически. Програмата има за цел повишаване квалификацията, знанията и умения на начинаещи водолази и бъдеща реализация в областта на морските изследвания.

2023 © Варна е

Високи умения за реакция при кризи демонстрираха при военноморското учение "БРИЗ 2024"

Командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите страни
Високи умения за реакция при кризи демонстрираха при военноморското учение "БРИЗ 2024"

Предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие "БРИЗ 2024" бе проведен по време на заключителната конференция, с която по традиция всяка година приключва учението.

Командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите в "БРИЗ 2024" страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. Той запозна командирите на групи и съединения с високата оценка дадена от президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който присъства на Деня за високопоставени гости, който също е традиционен за военноморското учение БРИЗ. Радев наблюдава демонстрациите на море от борда на фрегатата "Дръзки".

"Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия", заяви президентът Радев.

Държавният глава посочи, че ролята на Черно море като пресечна точка на геополитически, икономически и енергийни интереси непрекъснато расте и страната ни следва да отстоява националните си интереси и позиции на морска държава. "България трябва да разполага с надеждни и съвременни Военноморски сили, както и изградена система на взаимодействие с всички правителствени и неправителствени организации и с местната власт", подчерта той.

Държавният глава оцени високо уменията за реагиране при кризи от различен характер, взаимодействието между отделните екипажи, повишената оперативна съвместимост и съвременните техники, тактики и процедури, демонстрирани по време на учението. Президентът изказа благодарност за това на личния състав и ръководството на Военноморските сили, на участниците от различните родове войски и видове въоръжени сили, както и на правителствените и неправителствените организации, включени в "Бриз-2024".  

"За пореден път българските военни моряци показаха висок професионализъм и демонстрираха своите способности", подчерта командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

По отношение подготовката на противоминната група, контраадмирал Кирил Михайлов изрази задоволство, че тя е имала възможност да се готви и тренира уменията си по време на учението "БРИЗ 2024". Той изказа специална благодарност на представителите на Военноморските сили на Белгия, Италия и Франция за тяхната подкрепа за действията на противоминната група по време на морската фаза на учението.

В рамките на учението бяха демонстрирани още умения при овладяване на пожар на борда на търговски кораб и преодолявне на евентуалните последствия от подобен инцидент, медицинска консултация и евакуация, операция по спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури. Военният ни флот демонстрира бойните си възможности, свъзани с отразяване на асиметрични атаки и защита от морски дистанционно управляеми системи, овладяване на кораб, превзет от терористи, отразяване на атаки от въздушен противник, подриваване на плаваща морска мина, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс) по въздушна цел. В демонстрацията за овладяване на кораб, превзет от терористи, уменията си показаха бойните плувци от групата морски специални сили на ВМС, единственото в Българската армия формирование, в което военнослужещите се подготвят да изпълняват специални задачи по вода, под вода, във въздуха и на сушата.

Пълен анализ на проведеното учение "БРИЗ 2024" ще бъде направен на по-късен етап. Припомняме, че в учението тази година се включиха 23 бойни и спомагателни кораби и катери, три самолета, два вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на 12 държави - от България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Обединеното морско командване на НАТО (MARCOM), Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), Центъра на НАТО за противоминни операции (NMW COE), Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC).

Командирът на ВМС Кирил Михайлов изрази готовността на Военноморските сили на Република България за провеждане на следващия формат през 2025 година.

2024 © Варна е / снимки: ВМС - Варна