Мобилно меню

Курс за напреднали водолази провеждат във Варна

Обучението стартира на 15 ноември
Курс за напреднали водолази провеждат във Варна

Курс за напреднали водолази ще започне във Варна на 15 ноември. Обучението ще продължи 7 дни, а в него имат право да се включат 10 водолази на възраст над 18 години, които трябва да са направили до момента поне 10 водолазни спускания. Важно условие за участие е също кандидатите да имат адресна регистрация във Варна

В рамките на обучението може да се правят гмуркане с партньор или гмуркане в група, с лимит на дълбочина до 30 м., при завършване на 4 обучителни модула и регистрирани 24 гмуркания. Обучението ще се извърши по сертификационната програма на SSI (Scuba Schools International) и включва следните модули: „Гмуркане с Нитрокс”, „Гмуркане от лодка”, „Навигация”, „Дълбочинно гмуркане”. Успешно завършилите обучението водолази получават международни сертификати за всяка една придобита специалност. 

В програмата е предвидена лекция на тема „Изследвания на морски живи ресурси в Черно море – дейности и предизвикателства пред Институра по Рибни Ресурси – Варна“ . Лектор ще бъде доц. Елица Петрова, директор на Институт по рибни ресурси - Варна. Целта на лекцията е да се обвържат придобитите знания и умения с допълнителна информация за дейностите на ИРР-Варна и потенциалната реализация на сертифицираните водолази в бъдещите проектни и регулярни дейности на института. 

Обучението ще премине през 2 етапа - академичен и практически. Академичната част включва 4 теоретични курса в персонализирана онлайн платформа и 4 теоретични лекции на живо за оценяване и допълване на знанията, придобити от електронното обучение. По време на практическата част ще бъдат направени 3 гмуркания в открита вода. В рамките ѝ всеки курсист ще изпълни набор от упражнения, свързани с неговата безопасност под вода като ще бъде направена цялостна оценка на поведението на водолаза на по-голяма дълбочина.

Обучението за всяка специалност приключва с полагане на изпит - теоретичен и практически. Програмата има за цел повишаване квалификацията, знанията и умения на начинаещи водолази и бъдеща реализация в областта на морските изследвания.

2023 © Варна е

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна