Мобилно меню

Минен ловец "Цибър" участва в морската фаза на българо-румънското учение "Посейдон 2023"

В хода на учението е отработено отразяване на асиметрични атаки от бързо движещи се цели, тактическо маневриране и др.
Минен ловец "Цибър" участва в морската фаза на българо-румънското учение "Посейдон 2023"

Минен ловец "Цибър" от Военноморските сили на Република България с командир капитан III ранг Пламен Василев участва във фазата на море от българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2023", съобщават от пресцентъра на ВМС. 

В рамките на учението е отработено отразяване на асиметрични атаки от бързо движещи се цели, привеждане на група кораби през предварително прочистен канал, тактическо маневриране, прехвърляне на леки товари и поща на ход, буксировка на аварирал кораб, провеждане на противоминна операция и заставане на котва на защитена котвена стоянка.

Проведени са също комуникационно учение и учение по извършване контрол на корабоплаването.

Съвместните плавания и тренировки с кораби от военноморските сили на страни-членки на НАТО допринасят за усъвършенстване способностите на българските военни моряци за участие в операции, както и за ефективно прилагане на тактиките, техниките и процедурите при действия в съюзен формат, обобщават от ВМС.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна