Мобилно меню

Над 100 водни спасители са обучени от БЧК – Варна тази година

Когато има инцидент, ако спасителят не е обучен правилно, предпоставките за фатален край се увеличават, подчерта експертът Велислав Цеков
Над 100 водни спасители са обучени от БЧК – Варна тази година

Над 100 водни спасители са преминали курс на обучение през тази година в БЧК - Варна. Това съобщи Велислав Цеков, член на Националната комисия по водно спасяване и председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване в морската столица. Велислав Цеков и председателят на областната организация на БЧК във Варна Илия Раев посочиха, че програмата за обучение на спасителите от БЧК е по европейските стандарти и затова претенциите на фирми да обучават водни спасители са неоснователни, информира Радио Варна. 

Естествено, че когато има инцидент, необученият правилно спасител няма да реагира адекватно и съответно предпоставките за фатален край се увеличават, коментира Цеков. Той припомни за трагичен случа в басейн на Златни пясъци, при който загина момиче, а спасителят понесе наказателна отговорност. Според Илко Раев много от фирмите търсят печалба, а качеството на обучение е занижено.

Според БЧК в училищата, особено в морските градове, трябва да се въведе обучение по плуване. Директорът на дирекция "Здравеопазване" в общината Анастасия Георгиева уточни, че през тази година са подадени 135 заявления за откриване на плажове и басейни.

2023 © Варна е / източник: Радио Варна

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна