Мобилно меню

Незаконни мрежи конфискуваха инспектори на ИАРА, край Варна

Уловената в мрежите риба беше върната обратно в морето
Незаконни мрежи конфискуваха инспектори на ИАРА, край Варна

Екипи от "Рибарство и контрол" - Варна към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършиха проверка с лодка във водите на Черно море до гр. Бяла. При обхода беше извадена 1000 метрова трипластова мрежа, в която е имало 3 броя калкана. В нея инспекторите намериха и 10 броя винтери за попчета, които не отговарят на стандартите за риболов.

Уловената риба беше върната обратно в морето.

2024 © Варна е / снимка: ИАРА

Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Катер на ВМС засякъл миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере
Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Днес, 14 май, по време на учебно плаване, екипажът на моторен катер забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец "Струма" е задействан със задача да разузнае миноподобния обект. На място военните моряци класифицират обекта като котвена мина, тип “КПМ”, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Както ВАРНА Е ви информира, преди около два месеца, морска мина беше обезвредена и в морето срещу плаж "Кабакум".

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

2024 © Варна е / снимки: ВМС