Мобилно меню

Отбелязахме 155 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на командира на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера "Хамидие" по време на Балканската война
Отбелязахме 155 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев
48

С военен ритуал във Варна бяха отбелязани 155 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера "Хамидие" по време на Балканската война. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на героя, срещу входа на Военноморския музей в града.

В тържествения ритуал се включиха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, директорът на военноморския музей д-р Мариана Кръстева, председателите на областните организации на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюз на загиналите във войните на България, представители на клуб "Миноносец Дръзки", граждани и гости на града.

Капитан І ранг Димитър Добрев се ражда в Русе през 1868 г. Още като дете той е възпитан с ценностите на българщината и с любов към народа, затова и решението военната професия да стане негова съдба не е случайно. През 1883 г. кап. І ранг Димитър Добрев завършва военното училище в София, след което се обучава в торпедното училище в град Пула, а след това и в офицерския корпус в Кронщад през 1902-1905 г. Въпреки, че усвоява отлично военноморска наука, той съзнава, че без опит и практика в морските битки образът на един морски офицер не е завършен. Затова той иска от българското правителство да участва в тихоокеанската ескадра на балтийския флот. Първото си бойно кръщение кап. І ранг Добрев получава в Цушимската битка на 14 и 15 май 1905 г. След като престоява шест месеца в японски плен той се завръща и е отличен с военни медали, както от руския император, така и от българското правителство.

В дните преди Балканската война, когато нашият флот най-много се е нуждаел от флотоводец, който да вземе правилните решения, кап. І ранг Добрев е отстранен от флота. Причина за това са разногласията, които той е имал с цар Фердинанд, породени от чувството му за чест и дълг, което за него е по-важно от кариерата му. Младият командир на военноморския флот по него време подполковник Лудогоров ясно съзнава грешката. Той си дава сметка, че подготовката на България за Балканската война не е пълноценна, ако не се гарантира защита откъм море. Затова по негова инициатива отново е мобилизиран  кап. І ранг Добрев и на него е поверено изграждането на укрепения пункт на единствената ни морска крепост Варна. С енергични действия той успява да завърши това свое дело блестящо, като поема и следващата важна задача – да създаде семафорно-сигналната служба на флота. Мястото, което той отрежда на тази служба е достойно и там където той поставя наблюдателните постове и до ден днешен се оказват най-добрите места, където може да се осигури бреговата система за наблюдение и свръзка с корабите.

Разбира се, звездният миг на кап. І ранг Добрев е атаката на крайцера Хамидие. Още на 31 октомври 1912г. със своя флагман "Летящи" той предприема активни действия за преследване на неизвестен кораб, за който има сведения, че носи военна контрабанда - материали, оръжия и техника за турската армия. Това е първата важна крачка, която подготвя победата след седмица – на 7 срещу 8 ноември. С четирите торпедоносеца кап. І ранг Добрев планира, организира и провежда блестяща атака срещу многократно превъзхождащ го противник. Извоюваната победа е важна и от гледна точка на това, че по същото време, между 3 и 5 ноември, е спрян устремът на Българската армия в Балканската война край Чаталджа. Разгромът на Хамидие оказва силно психологическо въздействие върху турското правителство и не случайно два дни след това е подписано и първото примирие, което гарантира военните завоевания, постигнати от съюзниците до този момент.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС

Над 20 плажа в България са със сертификат "Син флаг", новоотличените са 3

Според туроператори добрата реклама на страната ни като екологична дестинация с разнообразни възможности за туризъм, повишава интереса на чуждестранните гости
Над 20 плажа в България са със сертификат "Син флаг", новоотличените са 3
365

Страната ни вече има 22 плажа, сертифицирани с етикет „Син флаг”, и значително по-чисто море. Добрата реклама за по-чисти плажове донесе и повече интерес на чужденците към почивка у нас, отбелязва euronewsbulgaria.com.

Българското Черноморие тази година ще се отличи с рекорден брой плажове, които вече са сертифицирани с най-престижният световен етикет за качество „Син флаг”. А най-дългогодишният носител на наградата от 1995-та година е Слънчев бряг, който според експертите по много показатели превъзхожда много от гръцките, турски плажове и дори някои от Адриатическото крайбрежие.

„В сравнение с минали години имаме три нови плажа, така че това е своеобразен рекорд за българския туризъм. За първи път 22 сини флага ще се веят по българското Черноморие“, отбеляза Станимир Георгиев - председател на Българско движение „Син флаг”.

Сред новоотличените са два напълно нови плажа - „Бяла-юг“ и „Хижа Черноморец-юг“ във Варна, а към престижното отличие се завръща и плаж „Свети Влас“.

„Аз се радвам, че тази новина излиза навреме точно преди новия туристически сезон когато всеки планира своята почивка и може смело да направи своя избор. Естествено, ние препоръчваме плажовете със „Син флаг”, защото те гарантират качество на водата, безопасност, услуги, медицинско обслужване, водно спасяване и едно особено усещане да си на специално място. За тези плажове ние гарантираме, че са едни от най-добрите в света“, коментира  председателят на Българско движение „Син флаг”.

Добрата реклама за по-чисти плажове у нас провокира и по-голям интерес на чужденците към почивка у нас. Туроператори отчитат повече интерес към южното Черноморие, най-вече от страна на туристи от Чехия, Словакия и Полша.

"Като цяло последните години по-голямото търсене е от семейства с деца. Семеен тип туризъм, търсят се различни видове настанявания. От семейни хотелчета със закуска, до тип „ол инклузив“, по-големите хотели. За този сезон оскъпяването е около между 10 и 15% на пакетната цена“, отбеляза Владимир Маринов – туроператор.

Значителна част от туристите проявяват интерес и към по-диви и незастроени региони на юг.

„По-голямата част от туристите които идват на юг са такива които идват за повече от три пъти дори, така че са редовни туристи може да се каже на Южното Черноморие“, споделя Маринов.

Резервации предимно от типа „в последната минута” правят и българи, които обаче към този момент се ориентират предимно към пътуване в чужбина. Оскъпяването за екскурзиите в чужбина също бележи ръст между 30 и 40%. А това лято у нас се очакват и туристи от Турция и Румъния, които не са предпочели груповите пътувания, а са избрали почивка до българското Черноморие с личните си автомобили.

Прогнозите на туроператорите са 2023-та да е годината на културно-познавателния туризъм, който предлага съчетание от места за почивка, добра храна и възможност на туристите да с докоснат до културата на регионите, които посещават.

Туроператори отчитат и първи запитвания на туристи от Азия след пандемията, свързани с културния и археологически туризъм през есента.

2023 © Варна е / снимки: Blue Flag