Мобилно меню

Отбелязахме 155 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на командира на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера "Хамидие" по време на Балканската война
Отбелязахме 155 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев

С военен ритуал във Варна бяха отбелязани 155 години от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера "Хамидие" по време на Балканската война. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на героя, срещу входа на Военноморския музей в града.

В тържествения ритуал се включиха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, директорът на военноморския музей д-р Мариана Кръстева, председателите на областните организации на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюз на загиналите във войните на България, представители на клуб "Миноносец Дръзки", граждани и гости на града.

Капитан І ранг Димитър Добрев се ражда в Русе през 1868 г. Още като дете той е възпитан с ценностите на българщината и с любов към народа, затова и решението военната професия да стане негова съдба не е случайно. През 1883 г. кап. І ранг Димитър Добрев завършва военното училище в София, след което се обучава в торпедното училище в град Пула, а след това и в офицерския корпус в Кронщад през 1902-1905 г. Въпреки, че усвоява отлично военноморска наука, той съзнава, че без опит и практика в морските битки образът на един морски офицер не е завършен. Затова той иска от българското правителство да участва в тихоокеанската ескадра на балтийския флот. Първото си бойно кръщение кап. І ранг Добрев получава в Цушимската битка на 14 и 15 май 1905 г. След като престоява шест месеца в японски плен той се завръща и е отличен с военни медали, както от руския император, така и от българското правителство.

В дните преди Балканската война, когато нашият флот най-много се е нуждаел от флотоводец, който да вземе правилните решения, кап. І ранг Добрев е отстранен от флота. Причина за това са разногласията, които той е имал с цар Фердинанд, породени от чувството му за чест и дълг, което за него е по-важно от кариерата му. Младият командир на военноморския флот по него време подполковник Лудогоров ясно съзнава грешката. Той си дава сметка, че подготовката на България за Балканската война не е пълноценна, ако не се гарантира защита откъм море. Затова по негова инициатива отново е мобилизиран  кап. І ранг Добрев и на него е поверено изграждането на укрепения пункт на единствената ни морска крепост Варна. С енергични действия той успява да завърши това свое дело блестящо, като поема и следващата важна задача – да създаде семафорно-сигналната служба на флота. Мястото, което той отрежда на тази служба е достойно и там където той поставя наблюдателните постове и до ден днешен се оказват най-добрите места, където може да се осигури бреговата система за наблюдение и свръзка с корабите.

Разбира се, звездният миг на кап. І ранг Добрев е атаката на крайцера Хамидие. Още на 31 октомври 1912г. със своя флагман "Летящи" той предприема активни действия за преследване на неизвестен кораб, за който има сведения, че носи военна контрабанда - материали, оръжия и техника за турската армия. Това е първата важна крачка, която подготвя победата след седмица – на 7 срещу 8 ноември. С четирите торпедоносеца кап. І ранг Добрев планира, организира и провежда блестяща атака срещу многократно превъзхождащ го противник. Извоюваната победа е важна и от гледна точка на това, че по същото време, между 3 и 5 ноември, е спрян устремът на Българската армия в Балканската война край Чаталджа. Разгромът на Хамидие оказва силно психологическо въздействие върху турското правителство и не случайно два дни след това е подписано и първото примирие, което гарантира военните завоевания, постигнати от съюзниците до този момент.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС

Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Катер на ВМС засякъл миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере
Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Днес, 14 май, по време на учебно плаване, екипажът на моторен катер забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец "Струма" е задействан със задача да разузнае миноподобния обект. На място военните моряци класифицират обекта като котвена мина, тип “КПМ”, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Както ВАРНА Е ви информира, преди около два месеца, морска мина беше обезвредена и в морето срещу плаж "Кабакум".

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

2024 © Варна е / снимки: ВМС