Мобилно меню

Отбелязваме Международния ден на Черно море

Изложба "Морето – вечният сюжет" може да посетите във Военноморския музей във Варна
Отбелязваме Международния ден на Черно море

Международния ден на Черно море отбелязваме на 31 октомври. На тази дата през 1996 г. черноморските държави подписват Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море. Целта е да се насочи общественото внимание към екологичните проблеми, пораженията и последиците от човешката дейност, които могат да се окажат необратими за водните екосистеми в басейна на Черно море.

Нека всички ние бъдем разумни и пазим красотата и даровете на морския свят!

Не пропускайте да се насладите на морската стихия, пресъздадена от едни от най-добрите български художници, които черпят вдъхновението си от морето, като посетите временната изложба „Морето – вечният сюжет”, представена във Военноморския музей във Варна.

Музеят ви очаква в дните от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 часа (касата затваря половин час преди края на работното време).

2023 © Варна е

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна