Мобилно меню

Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Катер на ВМС засякъл миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере
Откриха и унищожиха морска мина край Варна

Днес, 14 май, по време на учебно плаване, екипажът на моторен катер забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец "Струма" е задействан със задача да разузнае миноподобния обект. На място военните моряци класифицират обекта като котвена мина, тип “КПМ”, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Както ВАРНА Е ви информира, преди около два месеца, морска мина беше обезвредена и в морето срещу плаж "Кабакум".

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

2024 © Варна е / снимки: ВМС

Военноморските сили отбелязаха 6 май

Празнични събития по повод Деня на храбростта имаше във Варна и Бургас
Военноморските сили отбелязаха 6 май

Празникът на Българската армия и Ден на храбростта - 6 май, беше отбелязан от Военноморските ни сили със специални събития във Варна и Бургас. Тържествено бяха издигнати флага на флота, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на всички кораби от ВМС.

На площад "Антон Новак" пред Фестивалния и конгресен център във Варна, Представителният духов оркестър на Военноморските сили, представи пред жителите и гостите на морската столица новата хореография на своята запазена марка шоу-спектакъл "Вълни".

Както ВАРНА Е ви съобщи, днес Военноморският музей Ви очаква с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа (влизането е до 17:30 часа), където ще може да се разгледа изложбата “Светци – воини и покровители на бойното поле”.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна