Мобилно меню

По време на учението "Бриз 2023": Гасиха пожар на борда на кораб

Отработени са и действията по преодоляване на последствията от инцидент, медицинска евакуация, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив
По време на учението "Бриз 2023": Гасиха пожар на борда на кораб

Повишаване на координацията при реакция на кризи и защита на населението, беше цел на практическо обучение в рамките на военноморско учение с международно участие "Бриз 2023". Извършени са тренировки на съвместните действия при ликвидиране на пожар на борда на кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в териториалното море на Република България, медицинска евакуация, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив.

В част от епизодите на море се включиха представители на Агенцията на Европейския съюз за морска безопасност.

Началото на епизода "Борба с пожар на търговски кораб в пристанище" беше дадено от борда на кораб от състава на Военноморските сили с разиграването на фиктивен сценарий за възникнал пожар, евакуация на пострадали и ликвидирането на последствията от пожара.

Отработени са и съвместна операция по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в националните морски пространства, медицинска консултация и евакуация, както и спасяване на бедстващи хора на море, с цел да се изградят необходимите способности за действия при кризи от невоенен характер.

В двата епизода взеха участие 27 правителствени и неправителствени организации и институции.

2023 © Варна е / снимки: ВМС

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна