Мобилно меню

Портних с амбициозен план: Крайбрежната зона да бъде удължена от Рибарския плаж до Евксиноград

Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града, категоричен е кметът
Портних с амбициозен план: Крайбрежната зона да бъде удължена от Рибарския плаж до Евксиноград
1149

 

Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни спортове, за културни събития е цел, по която работим от години, затова е важно тя да бъде надграждана.

Това коментира кметът Иван Портних по време на представянето на ветроходеца Павлин Надворни, който се включва в околосветския маратон за самотни мореплаватели Global Solo Challenge.

Кметът припомни какви проекти са изпълнени до момента по темата:

„Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала – „Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“. Продължаваме работа и в момента по рехабилитация на улиците. Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара", заяви Иван Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна изгради две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Приключен е договорът с предмет „Доставка и монтаж на допълнително оборудване“, подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, а на 21.07. се очаква финалната проверка от ИА „Морска администрация“. За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За „Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план. Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международния фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивала за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивала и други", припомни кметът.

„Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътове за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира удобен достъп в парка“, каза кметът Иван Портних. Той заяви още, че мерките за ограничаване на колите в парка съвсем скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се е произнесъл в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли.

"Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето", каза още кметът. Той заяви, че подобен проект с европейски средства вече е изпълнен в Констанца, Румъния, където са постигнати много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми.

„Това означава да овладеем ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово – до Галата! Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града“, категоричен бе кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна