Мобилно меню

Приключи тактическото военноморско учение "Черно море 2024"

Сред основните акценти беше борбата с минната опасност
Приключи тактическото военноморско учение "Черно море 2024"

Завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2024", което бе наситено с много динамика и действия на море, съобщават от пресцентъра на ВМС. Тактическите формирования от състава на флотилията проведоха учения и тренировки в различни условия на бързо изменяща се среда както самостоятелно, така и съвместно с други формирования от състава на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили.

Усилията на командването на флотилията бяха насочени към усъвършенстване на планирането, управлението и контрола на подчинените сили при изпълнение на всички поставени задачи, съобщават още от ВМС.

При отработване на отделните епизоди, тактическите формирования имаха възможност да проверят и надградят своите теоретични и практични способности в базови условия и на море.

Един от основните акценти на тактическото учение бе поставен върху действията по борбата с минната опасност, унищожаване на морски мини и осигуряването на безопасността на корабоплаването в българските морски пространства.

Направеният непосредствено след края на учението извод е, че добрата предварителна подготовка на командирите, щабовете и личния състав позволи изпълнението в пълен обем на поставените задачи и постигане на целите на учението. За пореден път военнослужещите, плаващи под военноморския флаг, показаха висок професионализъм и всеотдайност при изпълнението на всички поставени от командването на флотилията задачи.

2024 © Варна е
Още по темата: ВМС Чeрно Море 2024 Учение
Още по темата: ВМС Чeрно Море 2024 Учение

Отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на Военноморските сили

Извършена е с брегови противокорабен ракетен комплекс
Отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на Военноморските сили

Тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от първата ракетна стрелба на Военноморските сили с брегови противокорабен ракетен комплекс. Честването беше в района на военно формирование 38010 - Приселци. На церемонията присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от Щаба на ВМС, бивши командири на ракетното формирование и ветерани. Гостите на тържеството посетиха експозицията, разположена в двора на Военноморския музей, където е изложена пускова установка и противокорабна ракета на комплекса "Сопка".

Първата ракетна стрелба е осъществена на 13 юни 1964 г. от нос Фиолент в района на град Севастопол, бившия СССР на брега на Черно море. Пускът на крилатата ракета от българския дивизион е направен по неподвижна морска цел на дистанция 65-70 км. Стрелбата на българските военнослужещи е оценена като отлична.

През лятото на 1966 г., пак край нос Фиолент, дивизионът изпълнява втората си ракетна стрелба, този път по подвижна мишена на разстояние 75 км. Постигнатото за втори път пряко попадение затвърждава името на дивизиона като боеспособно ракетно формирование на Военноморските сили.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС - Варна