Мобилно меню

Привличат участници в маратона Галата – Варна с уверение за чистота на морската вода

Извършват се регулярни замервания и показанията за чистотата са добри, уверяват ангажираните институции
Привличат участници в маратона Галата – Варна с уверение за чистота на морската вода

Водите по българското черноморско крайбрежие по никакъв начин не са замърсени след взривяването на язовира Нова Каховка в Украйна. Това твърдят експертите, натоварени с мониторинга във връзка с инцидента.

Както е известно, след замърсяването от водите на взривения язовир Министерството на околната среда и водите у нас откри още три нови специални пункта за следене на чистотата на водите – в Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Към 11 юли взетите проби не показваха превишения в нито един от нормативните показатели.

От Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" също потвърдиха чистотата на морската вода. Както е известно, центърът следи водите чрез сателити за потенциални замърсители вследствие на инцидента. Данните показват категорично, че потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България. Според данните няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

„На практика нашата работа е към края си. Инцидентът в Украйна бе на 6 юни, откогато следим непрекъснато процесите. До момента няма никакво замърсяване като следствие от взривяването на язовирната стена. Имаме сателитна картина и на евентуалните петна, и на морските течения. Делтата на Дунав също е своеобразна спирачка за замърсяването. Хората могат да бъдат спокойни, участниците в маратона Галата – Варна ще плуват в чисти води”, потвърди ръководителят на Центъра за мониторинг капитан първи ранг проф. д-р Мирослав Цветков.

Справките, които РЗИ – Варна, прави регулярно във всичките 23 зони във Варненското черноморско крайбрежие, също сочат, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма.

Последната засега справка е от 10 юли, 2023 г. Според нея в двата наблюдавани пункта – на плажа в „Аспарухово“ и на Офицерския плаж – Варна, микробиологичните показатели на водата са отлични. Именно тези два пункта са старт и финал на 83-ия маратон Галата – Варна, който ще се проведе на 6 август (неделя).

Организатори на събитието са ВМС на Република България, Община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море”.

Предстои още няколко пъти да бъдат взети проби за анализ на морската вода до старта на маратона. Резултатите от следващите измервания ще са ясни в близките дни.

2023 © Варна е

Фестивал "Синьо лято" ще се проведе във Варна на 27 юли

Проявите на Южния плаж пред басейн "Приморски" ще стартират в 9:30 часа
Фестивал "Синьо лято" ще се проведе във Варна на 27 юли

Първи морски фестивал "Синьо лято" ще се проведе в деня на Освобождението на Варна от турско робство - 27 юли. Организатори на атрактивната проява са община Варна, Военноморските сили на Република България и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Фестивалът ще стартира в 9:30 часа, на Южния плаж пред басейн "Приморски", а записването за участие започва в 7:30 часа.

Програмата на фестивала е разделена в три основни направления.

На плажа ще има обособен център, където всеки желаещ може да се пробва във връзването на морски възел под ръководството на матроси инструктори.

Който желае, може да опита уменията си и на гребния тренажор, също под ръководството на инструктори.

Всички, които обичат морето и плувните спортове, ще имат възможност да се включат в преплуването на определена дистанция, като участието няма състезателен характер, не се засича време и не се излъчват победители. Вместо това всички участници в плуването се включват с поредния си номер в голямата томбола, която в края на фестивала ще раздаде много атрактивни награди. Те са осигурени от община Варна и спонсори.

За доброто настроение на участници и гости на фестивала е подготвена богата музикална програма.

2024 © Варна е