Мобилно меню

Продължават ремонтните дейности на Вълнолома във Варна

Общата стойност на проекта е 14 милиона лева.
Продължават ремонтните дейности на Вълнолома във Варна

Продължава ремонтът на варненския вълнолом, забеляза читател на ВАРНА Е. Отсечката от Вълнолома, която ще бъде ремонтирана, е с дължина 463 м. Според "Пристанищна инфраструктура" общата стойност на проекта е 14 милиона лева.

Предвижда се направата на укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от скална маса, габиони под вода за укрепване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред Вълнолома.

По време на изпълнението се изисква извършване на постоянен контрол за деформации. Заложен е и ремонт на съществуващата пасарелка, свързваща Морска гара с Вълнолома и продължението на пешеходната зона към фара, който включва демонтаж на съществуващи и монтаж на нови: настилка, предпазни парапети и стоманени стълбища от неръждаема стомана.

2023 © Варна е

Приключи тактическото военноморско учение "Черно море 2024"

Сред основните акценти беше борбата с минната опасност
Приключи тактическото военноморско учение "Черно море 2024"

Завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2024", което бе наситено с много динамика и действия на море, съобщават от пресцентъра на ВМС. Тактическите формирования от състава на флотилията проведоха учения и тренировки в различни условия на бързо изменяща се среда както самостоятелно, така и съвместно с други формирования от състава на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили.

Усилията на командването на флотилията бяха насочени към усъвършенстване на планирането, управлението и контрола на подчинените сили при изпълнение на всички поставени задачи, съобщават още от ВМС.

При отработване на отделните епизоди, тактическите формирования имаха възможност да проверят и надградят своите теоретични и практични способности в базови условия и на море.

Един от основните акценти на тактическото учение бе поставен върху действията по борбата с минната опасност, унищожаване на морски мини и осигуряването на безопасността на корабоплаването в българските морски пространства.

Направеният непосредствено след края на учението извод е, че добрата предварителна подготовка на командирите, щабовете и личния състав позволи изпълнението в пълен обем на поставените задачи и постигане на целите на учението. За пореден път военнослужещите, плаващи под военноморския флаг, показаха висок професионализъм и всеотдайност при изпълнението на всички поставени от командването на флотилията задачи.

2024 © Варна е
Още по темата: ВМС Чeрно Море 2024 Учение
Още по темата: ВМС Чeрно Море 2024 Учение