Мобилно меню

Първата жена контраадмирал в Турция посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Гьокчен Фърат гостува на Висшето военноморско училище във Варна заедно с представители на турския военноморски флот
Първата жена контраадмирал в Турция посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Първата жена контраадмирал в Турция – Гьокчен Фърат, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщават от пресцентъра на Висшето военноморско училище във Варна. Тя гостува на Морско училище заедно с представители на турския военноморски флот. Началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и заместникът му по учебно-научната част – капитан I ранг проф. Калин Калинов, изнесоха пред контраадмирал Фърат презентация, с която я запознаха с дейността на Морско училище и проектите, по които то работи. С турския висш офицер бяха дебатирани различни възможности за обмяна на опит и съвместни дейности. По време на посещението си контраадмирал Фърат разгледа и учебно-материалната база в Морско училище.

Посещението на контраадмирал Фърат в Морско училище е част от визитата ѝ във Варна, включваща срещи в Щаба на ВМС и Военноморската база.

Гьокчен Фърат е първата жена адмирал в историята на турските въоръжени сили и военноморския флот. 45-годишната в момента Фърат взима с отличие изпитите за прием в Медицинската академия „Чапа“, но се отказва и кандидатства за прием във Военноморската академия, където също влиза с отличен успех. През 2004 г. е назначена за командир на военен кораб, което е първото по рода си назначение на жена – командир в турския флот. Служи на турския линеен крайцер „Явуз“. Следва повишение в ранг щабен полковник.

Контраадмирал Фърат е служила в Съвместния военен център на НАТО в Норвегия, а в момента е заместник-командир, отговарящ за операциите в Съюзното морско командване на НАТО (MARCOM) в Англия.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВВМУ

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна