Мобилно меню

Първото комплексно изследване за рибарството по нашето Черноморие, дариха на Варненската библиотека

Екземпляри от книгата ще получат също читалищни, училищни и университетски библиотеки
Първото комплексно изследване за рибарството по нашето Черноморие, дариха на Варненската библиотека

Първото у нас комплексно и интердисциплинарно изследване на рибарството по Черноморието беше издадено със съдействието на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Варна – Белослав – Аксаково“. Книгата „Традиционна култура на морското рибарство“ е плод на задълбочените и дългогодишни проучвания на д-р Благородна Филевска – историк, етнолог, журналист и преводач от гръцки език. 

Екземпляри от ценното двутомно издание бяха дарени на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. „Книгата представлява първото обобщено изследване за морското рибарство и макар че фокусът е  върху българското Южно Черноморие, дава богата представа за историята на местната морска култура, за традициите на хората, за които морето е не само поминък, но и смисъл на живот. Радвам се, че с финансовата подкрепа на МИРГ стана възможно издаването на научния труд на д-р Филевска. Книгата излезе от печат буквално преди дни и все още не е официално представена, но искаме да направим всичко възможно тя да стигне до повече хора тук, в морската ни столица“, отбеляза изпълнителният директор на МИРГ Велин Жеков при срещата си с директора на Варненската библиотека Радка Калчева.

Той информира, че предстои екземпляри от книгата да бъдат дарени и на читалищни, училищни и университетски библиотеки. „Това е начин да съхраним традициите на местната морска общност и на морското рибарство, което не бива да остава един носталгичен спомен, а трябва да продължи да се развива като икономически отрасъл“, коментира още Жеков.  

Миналата седмица за фонда на Регионалната библиотека във Варна беше дарена още една книга, издадена  със съдействието на МИРГ „Варна – Белослав – Аксаково“, както и на Фонд Култура на Община Варна и галерия „Ларго“ – първият том от биографичната поредица за художника Янко Маринов. Автор на книгата е дъщерята на големия творец – Лора Маринова, която е дългогодишен сценограф и главен художник на Варненската опера. 

В биографията на Янко Маринов са изследвани документи от Държавния архив, публикации от софийската, варненската и чуждестранната преса, неговите мемоарни книги, личната кореспонденция, дневниците и многобройните ръкописи от собствения му архив. Поредицата разказва за живота и творчеството на една от знаковите фигури в историята на изобразителното изкуство в България, а също и за процесите на варненската художествена сцена през втората половина на миналия век. 

Велин Жеков припомни, че Янко Маринов е дълбоко свързан с морето. „То е една от основните теми в творчеството му. Художникът, освен това, е възпитаник на първото Рибарско училище във Варна, в което учи през 20-те години на XX век“, изтъкна още изпълнителният директор на МИРГ.

2023 © Варна е

Високи умения за реакция при кризи демонстрираха при военноморското учение "БРИЗ 2024"

Командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите страни
Високи умения за реакция при кризи демонстрираха при военноморското учение "БРИЗ 2024"

Предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие "БРИЗ 2024" бе проведен по време на заключителната конференция, с която по традиция всяка година приключва учението.

Командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов подчерта важността на проведеното учение за повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието на участващите в "БРИЗ 2024" страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. Той запозна командирите на групи и съединения с високата оценка дадена от президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който присъства на Деня за високопоставени гости, който също е традиционен за военноморското учение БРИЗ. Радев наблюдава демонстрациите на море от борда на фрегатата "Дръзки".

"Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия", заяви президентът Радев.

Държавният глава посочи, че ролята на Черно море като пресечна точка на геополитически, икономически и енергийни интереси непрекъснато расте и страната ни следва да отстоява националните си интереси и позиции на морска държава. "България трябва да разполага с надеждни и съвременни Военноморски сили, както и изградена система на взаимодействие с всички правителствени и неправителствени организации и с местната власт", подчерта той.

Държавният глава оцени високо уменията за реагиране при кризи от различен характер, взаимодействието между отделните екипажи, повишената оперативна съвместимост и съвременните техники, тактики и процедури, демонстрирани по време на учението. Президентът изказа благодарност за това на личния състав и ръководството на Военноморските сили, на участниците от различните родове войски и видове въоръжени сили, както и на правителствените и неправителствените организации, включени в "Бриз-2024".  

"За пореден път българските военни моряци показаха висок професионализъм и демонстрираха своите способности", подчерта командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

По отношение подготовката на противоминната група, контраадмирал Кирил Михайлов изрази задоволство, че тя е имала възможност да се готви и тренира уменията си по време на учението "БРИЗ 2024". Той изказа специална благодарност на представителите на Военноморските сили на Белгия, Италия и Франция за тяхната подкрепа за действията на противоминната група по време на морската фаза на учението.

В рамките на учението бяха демонстрирани още умения при овладяване на пожар на борда на търговски кораб и преодолявне на евентуалните последствия от подобен инцидент, медицинска консултация и евакуация, операция по спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури. Военният ни флот демонстрира бойните си възможности, свъзани с отразяване на асиметрични атаки и защита от морски дистанционно управляеми системи, овладяване на кораб, превзет от терористи, отразяване на атаки от въздушен противник, подриваване на плаваща морска мина, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс) по въздушна цел. В демонстрацията за овладяване на кораб, превзет от терористи, уменията си показаха бойните плувци от групата морски специални сили на ВМС, единственото в Българската армия формирование, в което военнослужещите се подготвят да изпълняват специални задачи по вода, под вода, във въздуха и на сушата.

Пълен анализ на проведеното учение "БРИЗ 2024" ще бъде направен на по-късен етап. Припомняме, че в учението тази година се включиха 23 бойни и спомагателни кораби и катери, три самолета, два вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на 12 държави - от България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Обединеното морско командване на НАТО (MARCOM), Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), Центъра на НАТО за противоминни операции (NMW COE), Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC).

Командирът на ВМС Кирил Михайлов изрази готовността на Военноморските сили на Република България за провеждане на следващия формат през 2025 година.

2024 © Варна е / снимки: ВМС - Варна