Мобилно меню

Първото комплексно изследване за рибарството по нашето Черноморие, дариха на Варненската библиотека

Екземпляри от книгата ще получат също читалищни, училищни и университетски библиотеки
Първото комплексно изследване за рибарството по нашето Черноморие, дариха на Варненската библиотека

Първото у нас комплексно и интердисциплинарно изследване на рибарството по Черноморието беше издадено със съдействието на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Варна – Белослав – Аксаково“. Книгата „Традиционна култура на морското рибарство“ е плод на задълбочените и дългогодишни проучвания на д-р Благородна Филевска – историк, етнолог, журналист и преводач от гръцки език. 

Екземпляри от ценното двутомно издание бяха дарени на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. „Книгата представлява първото обобщено изследване за морското рибарство и макар че фокусът е  върху българското Южно Черноморие, дава богата представа за историята на местната морска култура, за традициите на хората, за които морето е не само поминък, но и смисъл на живот. Радвам се, че с финансовата подкрепа на МИРГ стана възможно издаването на научния труд на д-р Филевска. Книгата излезе от печат буквално преди дни и все още не е официално представена, но искаме да направим всичко възможно тя да стигне до повече хора тук, в морската ни столица“, отбеляза изпълнителният директор на МИРГ Велин Жеков при срещата си с директора на Варненската библиотека Радка Калчева.

Той информира, че предстои екземпляри от книгата да бъдат дарени и на читалищни, училищни и университетски библиотеки. „Това е начин да съхраним традициите на местната морска общност и на морското рибарство, което не бива да остава един носталгичен спомен, а трябва да продължи да се развива като икономически отрасъл“, коментира още Жеков.  

Миналата седмица за фонда на Регионалната библиотека във Варна беше дарена още една книга, издадена  със съдействието на МИРГ „Варна – Белослав – Аксаково“, както и на Фонд Култура на Община Варна и галерия „Ларго“ – първият том от биографичната поредица за художника Янко Маринов. Автор на книгата е дъщерята на големия творец – Лора Маринова, която е дългогодишен сценограф и главен художник на Варненската опера. 

В биографията на Янко Маринов са изследвани документи от Държавния архив, публикации от софийската, варненската и чуждестранната преса, неговите мемоарни книги, личната кореспонденция, дневниците и многобройните ръкописи от собствения му архив. Поредицата разказва за живота и творчеството на една от знаковите фигури в историята на изобразителното изкуство в България, а също и за процесите на варненската художествена сцена през втората половина на миналия век. 

Велин Жеков припомни, че Янко Маринов е дълбоко свързан с морето. „То е една от основните теми в творчеството му. Художникът, освен това, е възпитаник на първото Рибарско училище във Варна, в което учи през 20-те години на XX век“, изтъкна още изпълнителният директор на МИРГ.

2023 © Варна е

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна