Мобилно меню

Ремонтират във Варна руски ферибот, пострадал край Тюленово

В сблъсъка е участвал и корабът "Ню Райф", плаващ под флага на Палау, който е напуснал мястото на инцидента
Ремонтират във Варна руски ферибот, пострадал край Тюленово

Руският ферибот "Славянин" е пострадал при среднощен удар в морето на около 45 мили източно от Тюленово. Инцидентът е станал в 2 часа тази сутрин. В сблъсъка е участвал и корабът "Ню Райф", плаващ под флага на Палау, който е напуснал мястото на инцидента, информира БНТ.

Фериботът "Славянин", който превозва газ от Русия за България, се е връщал след доставката си. На връщане от Варна той е ударен от "Ню Райф". Наводнени са три баластни танка. Фериботът успява да се върне на собствен ход до пристанището във Варна.

"Има нарушена цялост на корпуса под водолинията. Има проникване на вода. Беше направена оценка на кораба и решихме, че можем да го приемем във Варна, разтоварен от празните цистерни и да бъде приет на ремонт", каза пред БНТ кап. Валентин Енчев, Морска администрация – Варна.

Кап. Валентин Енчев подчерта, че решението на командването на кораба "Ню Райф" да напусне мястото на инцидента и да отплава към Турция, без да опита да се свърже с пострадалия плавателен съд "Славянин" е в нарушение на международните конвенции.

Никой от 23-членния екипаж на "Славянин" не е пострадал. Няма опасност и за околната среда. Според експерти, най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка и неспазване на правилата за разминаване.

"Не са спазени правилата за предпазване на корабите от сблъскване. Това е една международна конвенция, която изисква да се носи вахта, корабите да определят навреме вероятността от сблъскване и да предприемат необходимите мерки", отбеляза пред БНТ кап. Димитър Димитров президент на Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Очаква се турските власти да извършат инспекция на "Ню Райф", когато пристигне там. Предстои да се гледа информация от движението на двата кораба и виновният за сблъсъка да бъде санкциониран.

2023 © Варна е

Отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на Военноморските сили

Извършена е с брегови противокорабен ракетен комплекс
Отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на Военноморските сили

Тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от първата ракетна стрелба на Военноморските сили с брегови противокорабен ракетен комплекс. Честването беше в района на военно формирование 38010 - Приселци. На церемонията присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от Щаба на ВМС, бивши командири на ракетното формирование и ветерани. Гостите на тържеството посетиха експозицията, разположена в двора на Военноморския музей, където е изложена пускова установка и противокорабна ракета на комплекса "Сопка".

Първата ракетна стрелба е осъществена на 13 юни 1964 г. от нос Фиолент в района на град Севастопол, бившия СССР на брега на Черно море. Пускът на крилатата ракета от българския дивизион е направен по неподвижна морска цел на дистанция 65-70 км. Стрелбата на българските военнослужещи е оценена като отлична.

През лятото на 1966 г., пак край нос Фиолент, дивизионът изпълнява втората си ракетна стрелба, този път по подвижна мишена на разстояние 75 км. Постигнатото за втори път пряко попадение затвърждава името на дивизиона като боеспособно ракетно формирование на Военноморските сили.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС - Варна