Мобилно меню

Рибари алармират: Юлското попче изчезна от Черно море

Наесен първо се очаква сафридът, после идват чернокоп, паламуд и лефер
Рибари алармират: Юлското попче изчезна от Черно море

Юлското попче изчезна, алармират рибари по Черно море. „Предишни лета хващахме на въдици едри екземпляри и се избиваха да ни идват гости всяка вечер - на пържени пресни рибки и мастика. Сега, вече трета година, не влизаме в морето за попчета. Юли месец по принцип е мъртвило, но преди, този риболов ни разнообразяваше и ни помагаше да “държим форма”, отбелязват опитните рибари.

„Това лято няма и сафрид, имаше много дребна граца. Наесен първо се очаква сафридът, после идват чернокоп, паламуд и лефер“.

Това разказа кметът на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янчев - Митко Брадата пред вестник "Труд".

След броени дни, а и през целия месец август започва кърпене на мрежите и потягане на лодките. Подготовката за есенния риболов ще се развихри здраво.

Очакваме много паламуд, чернокоп и сафрид да напълнят мрежите, каза още Брадата. Кърпенето на мрежи се нарича “меремет”.

„Това си е истинско изкуство, защото трябва да се улучи точно размера на “окото” на мрежата, а за всяка риба си има различен размер “око”. Мнозина боядисват лодките си в традиционното синьо и бяло, но сега само ще ги поправяме. Боядисването е напролет.“ обясниха риболовците.

Напоследък модата при кръщаването е морските съдове да се наричат на внуците, а не с имена на жени. Съпругите се сменят, наследниците остават, закачат се морските вълци, цитирани от "Стандарт".

2023 © Варна е / снимка: Сдружение Български езера

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна