Мобилно меню

С демонстрация по спасяване на човек зад борда ще бъде отбелязан Международният ден на моряка във Варна

Екип от доброволци на сдружение "Булсар" ще покажат как се извършва аварийно-спасителна дейност на хора, паднали зад борд, както и изтегляне на аварирал плавателен съд в открито море
С демонстрация по спасяване на човек зад борда ще бъде отбелязан Международният ден на моряка във Варна

Демонстрация по оказване на помощ на хора, бедстващи на море, ще направят доброволци от сдружение "Булсар - к.д.п. Никифор Герчев" в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна.

Спасителната акция ще започне в 10:30 ч. на Морска гара (пристанище Варна-Изток, големият басейн- 1,2, 3 и 4 кейови места“). Екип от членове на организацията за търсене и спасяване по море ще покажат как се извършва аварийно-спасителна дейност на хора, паднали зад борд както и изтегляне на аварирал плавателен съд в открито море.

В демонстрацията се включват и водолазите от клуб "Приятели на морето"- Варна. По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията „Булсар“ ще излязат в открито море и доброволци ще проведат учение по извличане от водата на хора, паднали зад борда. “Спасените” ще бъдат транспортирани до брега с лодките и там ще им бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ.

Акцията ще бъде и с благотворителна цел, като по време на събитието ще бъде поставена урна за дарения в помощ на пострадалите при наводненията в Северозападна България. Събраните средства ще бъдат предоставени на Български Червен кръст - Варна.

Сдружение "Булсар - к.д.п. Никифор Герчев" е създадено на 20 април 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район. Членове на сдружението са изявени морски специалисти с познания по търсене и спасяване на море, както и собственици на малки плавателни съдове, които се включват в помощ за осъществяване на дейността на организацията.

При инциденти и аварии в акваторията на българското черноморско крайбрежие всеки гражданин може да подаде сигнал на безплатния телефон 161, който служи за координация между сдружението и отговорните институции.

Денят на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се отбелязва ежегодно на 25 юни.

2023 © Варна е

Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

Изданието е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея
Ново издание, посветено на българската морска история, представи Военноморският музей

 

„Наследството на Морска България чрез колекциите на Военноморския музей“ е най-новото издание, посветено на българската морска история. Този каталог е първият, който в такъв обем и качество разкрива богатството и мисията на Военноморския музей. Той е едновременно историческо четиво и албум, в който са посочени най-ценните и интересни артефакти в Музея.

Специално внимание е отделено на създаването на Музея, първите му стъпки през 1883 г. и превръщането му в познатото ни днес хранилище на паметта и средище на българската морска история.  Подбраните като илюстрации експонати придружават разказите за българското военно и гражданско корабоплаване, успехите и загубите в отбраната на бреговете ни, предимствата и отговорностите, свързани с проучването, опазването и ползването на морето. Времевият диапазон обхваща три хилядолетия, а съдържанието е обединено в теми, формирани в резултат на досегашните научни проучвания по морска и военноморска история, определящи и хронологията на постоянната музейна експозиция. Читателите ще могат да осъществят своето пътешествие в морската ни история, започвайки от каменните котви и завършвайки с първото плаване на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ през 2023 г.

В изданието се акцентира на събитията от военната, политическата и стопанската история, доказали и променили историческата тежест на Флота, и на личностите, носители на духа и достойнствата на българския офицер и моряк.

Много от представените артефакти са изложени в музейните витрини, а други се съхраняват във фондовете и благодарение на каталога ще могат да достигнат до публиката.

Каталогът се издава от Националния военноисторически музей. Негов съставител е д-р Мариана Кръстева, а рецензент – доц. д-р Соня Пенкова. В подготовката му участва и колектив от музейни специалисти. Предпечатът и дизайнът са дело на „Арка“.

Изданието може да бъде закупено във Военноморския музей във Варна, в Националния военноисторически музей в София и Музея на авиацията в Крумово.

2024 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна