Мобилно меню

Шабленският фар отваря врати за посетители на 18 август

Съоръжението е изградено по модел на едно от Седемте чудеса на света - Александрийския фар
Шабленският фар отваря врати за посетители на 18 август

Най-старият и висок фар по българското Черноморие - Шабленският фар отваря врати за посетители на 18 август (петък) по повод международния ден на морските фарове.

Съоръжението се намира на шест км от град Шабла и е един от най-посещаваните туристически обекти, поради атрактивното си разположение и богатата, над стогодишна история.

Морският фар е изграден в умален вариант по модел на едно от Седемте чудеса на света - Александрийския фар. Той изпълнява стратегическа функция да предпазва и насочва маршрута на корабите около морския бряг.

Любопитен факт е, че в Шабленския фар се съхранява послание от служители към бъдещите поколения, което ще бъде отворено, когато се отбелязва неговата 200-годишнина.

В близост до морското съоръжение интересна дестинация е плажът "Малкото море", който е предпочитан от туристите, търсещи тихо и спокойно място.

Двуезично издание за историята на фара в Шабла бе представено на широката публика през юни. Автори на книгата "Четири века фар Шабла. Най-старият действащ фар на Черно море" са историците от Регионален исторически музей - Добрич Цветан Сашев и Боян Тотев. Любопитното в нея са документи, които за първи път са публикувани и дават нов облик на историята на фара, отбелязва единият от авторите, историкът Цветан Сашев.

2023 © Варна е

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна