Мобилно меню

Стартира военноморското учение "БРИЗ 2024"

В 28-ото издание на учението ще се включат военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи и щабни офицери от Военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и представители на НАТО
Стартира военноморското учение "БРИЗ 2024"

От 4 до 14 юли 2024 година, Военноморските сили на Република България ще проведат националното военноморско учение "БРИЗ 2024" отворено за чуждестранно участие. Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно, съобщават от пресцентъра на ВМС.

В учението ще вземат участие военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати, водолазни групи и щабни офицери от Военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчен център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини, Щабния елемент за интеграция на силите на НАТО в България, щаба на отбраната (ЩО), Съвместното командване на силите (СКС), Сухопътни войски (СВ), Военновъздушните сили (ВВС), ВА "Г.С. Раковски", ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", дирекция "Специални операции и борба с тероризма" – МВР (ДСОБТ-МВР) и представители на държавни ведомства, агенции и неправителствени организации.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция в отговор на криза и ликвидиране на последствията от крупни аварии и инциденти.        

28-ото издание на учението през 2024 г. продължава традицията от предишните издания на проявата да се отработи междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с неправителствени организации и частни компании в многонационална среда. В учението ще участват 4 министерства, 24 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и частни компании.

За поредна година в учението ще се включи и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), която следи за прилагане на съответното законодателство, свързано с намаляването на риска от морски произшествия, замърсяването на морето от кораби и загубата на човешки живот в морето.

Планирането на учението е извършено под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на "БРИЗ 2024". Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

2024 © Варна е / снимки: ВМС - Варна

Фестивал "Синьо лято" ще се проведе във Варна на 27 юли

Проявите на Южния плаж пред басейн "Приморски" ще стартират в 9:30 часа
Фестивал "Синьо лято" ще се проведе във Варна на 27 юли

Първи морски фестивал "Синьо лято" ще се проведе в деня на Освобождението на Варна от турско робство - 27 юли. Организатори на атрактивната проява са община Варна, Военноморските сили на Република България и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Фестивалът ще стартира в 9:30 часа, на Южния плаж пред басейн "Приморски", а записването за участие започва в 7:30 часа.

Програмата на фестивала е разделена в три основни направления.

На плажа ще има обособен център, където всеки желаещ може да се пробва във връзването на морски възел под ръководството на матроси инструктори.

Който желае, може да опита уменията си и на гребния тренажор, също под ръководството на инструктори.

Всички, които обичат морето и плувните спортове, ще имат възможност да се включат в преплуването на определена дистанция, като участието няма състезателен характер, не се засича време и не се излъчват победители. Вместо това всички участници в плуването се включват с поредния си номер в голямата томбола, която в края на фестивала ще раздаде много атрактивни награди. Те са осигурени от община Варна и спонсори.

За доброто настроение на участници и гости на фестивала е подготвена богата музикална програма.

2024 © Варна е