Мобилно меню

Състезание между водни спасители ще се проведе в курорта Св. Св. Константин и Елена

Целта е да се популяризира водноспасителната професия и за пореден път да се подчертае колко важна е нейната роля
Състезание между водни спасители ще се проведе в курорта Св. Св. Константин и Елена

Състезание между водни спасители ще се проведе на 17 юни от 15 ч. в басейн на комплекс „Aquahouse thermal & beach” в курорта „Св. Св. Константин и Елена”.  Надпреварата се организира от дирекция „Спорт“ към Община Варна.

В събитието може да участват спасители, които работят на плажове и басейни в цялата страна. Целта на проявата е да спомогне за цел популяризирането на водноспасителната професия и за пореден път да се подчертае колко важна е нейната роля за спасяване на човешки животи. 

Участниците в състезанието трябва задължително да имат актуален талон за 2023 г. с медицинска заверка. 

Всеки отбор ще се състои от четирима души, като за крайното отборно класиране се вземат предвид резултатите на първите трима. 

Отделните плажове или басейни могат да заявят по два или повече отбора, които да заемат отделно място в крайното класиране, посочват организаторите. 

Индивидуалните стартове ще бъдат в две дисциплини:  100 метра свободен стил с плавници;  50 метра извличане на манекен. 

Отборният старт ще бъде в дисциплината:  4х50 метра със спасителен буй. 

За участниците, класирали се призови места, организаторите са предвидили предметни награди. 

Състезанието е част от програмата на Седмицата на водното спасяване.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна