Мобилно меню

Уловът на калкан е забранен до средата на юни

До 15 май 2023 г. е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море
Уловът на калкан е забранен до средата на юни

От днес - 15 април 2023 г., със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев, влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми през размножителния им период. Тя ще важи за териториите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се въвежда поетапно за различните местообитания и видове риба.

От 15 април до 15 юни 2023 г. уловът на калкан в Черно море е забранен. По време на размножителния му период се забранява всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и първа продажба.

От 1 до 30 май 2023 г. се забранява уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.

В периода от 15 април до 15 май 2023 г. е забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на даляните, в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост 1 км от бреговата линия.

От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната ще важи за периода от 1 май до 15 юни.

За целия период на забраната няма да се допуска използването на едностенни мрежи, с размер на окото по-малък от 36 мм във водите на р. Дунав, дънни хрилни мрежи, с размер на окото по-малък от 400 мм във водите на Черно море и мрежени риболовни уреди, с размер на окото по-малък от 22 мм във водите на Черно море.

По време на действието на забраната ще има водни обекти на територията на страната, в които любителският риболов ще бъде разрешен. Те са описани подробно в заповедта на министъра.

Инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и тази година ще следят стриктно за спазването на забраната.

2023 © Варна е

Отбелязват Международния ден на моряка с демонстрация по спасяване на човек зад борд

Акцията на 25 юни ще започне в 17,30 часа на Морска гара
Отбелязват Международния ден на моряка с демонстрация по спасяване на човек зад борд

Демонстрация по търсене и спасяване при сигнал "Човек зад борд", ще направят доброволци от сдружение "Булсар-к.д.п. Никифор Герчев" в Международния ден на моряка на 25 юни във Варна. Спасителната акция ще започне в 17,30 часа на Морска гара - Варна. В инициативата се включват и водолази от клуб "Приятели на морето", както и доброволци от Български Червен кръст, които ще покажат как се оказва първа помощ на пострадалите.

Екип от членове на организацията за търсене и спасяване по море "Булсар - к.д.п. Никифор Герчев" ще покажат аварийно-спасителни действия в различни ситуации при бедствия на море. По време на акцията спасителните лодки на членове на организацията "Булсар" ще излязат в открито море и доброволци ще покажат как се действа при сигнал "Човек паднал зад борд". "Спасените" ще бъдат транспортирани до брега с лодките и там ще бъде оказана спешна долекарска медицинска помощ на "пострадалите".  

Сдружението "Булсар" е създадено на 20 април 1996 г. по инициатива на капитан далечно плаване Никифор Герчев. Доброволческата организация е с идеална цел за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора, оцелели след катастрофи в българския морски отговорен район. Членове на сдружението са изявени морски специалисти с познания по търсене и спасяване на море, както и собственици на малки плавателни съдове, които се включват в помощ за осъществяване на дейността на организацията.

Международният ден на моряка е обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. и се празнува всяка година на 25 юни.

"Навигиране в бъдещето: безопасността на първо място!/ Navigating the future: safety first!" е темата, избрана от Международната морска организация за честванията през 2024 г., които ще приключат с отбелязването на Световния ден на морето на 26 септември.

2024 © Варна е / снимки: Сдружение "Булсар"