Мобилно меню

Връчиха отличията за принос към морската индустрия за 2022-ра

Чрез призовете Българската морска камара цели да стимулира развитието на корабостроенето, корабоплаването, кораборемонта, пристанищата, морското образование и наука
Връчиха отличията за принос към морската индустрия за 2022-ра
58

Българската морска камара връчи традиционните си награди "Св. Никола" за изявен принос в морската индустрия през 2022 година. Целта им е да бъде стимулирано развитието на морското стопанство в областта на корабостроенето, корабоплаването, кораборемонта, пристанищата, морското образование и наука. Церемонията по традиция бе проведена на Никулден по стар стил - 19 декември, а тържеството уважи кметът на Варна Иван Портних.

"Изпращаме една нелека година, изправени пред последствията на икономическата и политическата кризи, в условията на нестабилно международно положение. Затова искам да Ви поздравя за усилията, които полагате и се справяте с тези предизвикателства. Добър пример в това отношение е МТГ Делфин, където преди дни започна строителството на втория нов патрулен кораб на ВМС. Надявам, че тази тенденция ще продължи за всички Вас! Важно е инфраструктурни проекти на Варна да продължат - и АМ "Хемус", и АМ "Черно море", изграждането на връзки между с магистрали и пристанищата, индустриалната зона. Всички очакваме стабилност и разум в управлението на държавата, за да продължим да си вършим работата", обърна се към участниците в срещата кметът. Той пожела мирна, здрава и успешна нова година за всички.

Наградите бяха връчени от Александър Калчев, председател на УС на БМК. В категорията „Големи предприятия" наградата бе присъдена на „Булмаркет ДМ", в раздел „Средни предприятия" бе отличена на фирма „Хеленика", а в категорията „Малки и микропредприятия" призът получи „Рем мениджмънт". С наградата за образование и наука бе удостоен Институтът по рибни ресурси с Аквариум във Варна.

2022 © Варна е

Командири на ВМС обсъдиха важни въпроси за европейската сигурност

На международния форум в Корк беше коментирано приложението на новите технологии във военноморските сили
Командири на ВМС обсъдиха важни въпроси за европейската сигурност
19

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се включи в ежегодната конференция на командващите Военноморските сили на европейските държави CHENS 2023, която се проведе в гр. Корк, Южна Ирландия на 17 и 18 май.

Председателстващи CHENS през периода между срещите през 2022 и 2023 година бяха ирландските Военноморски сили, а домакин на тазгодишната среща беше командирът на военноморския компонент на силите за отбрана на Ирландия комодор Майкъл Малоун.

Темата на срещата беше "Военноморското приложение на нововъзникващи и революционни технологии". По време на международния форум, участниците имаха възможност да обсъдят важни въпроси свързани с европейската сигурност.

В рамките на конференцията, контраадмирал Кирил Михайлов проведе двустранни срещи с командващите на Военноморските сили на Гърция, Белгия, Латвия и командира на Морското командване на НАТО, на които са разглеждани въпроси от взаимен интерес.

Командващия на  военноморския компонент на силите за отбрана на Ирландия комодор Майкъл Малоун предаде председателството на този европейски форум на словенския си колега капитан I ранг Богомир Томажич, чиято страна ще бъде следващия домакин на CHENS през 2024 година.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС