Мобилно меню

Във Варна започна строителство на още един патрулен кораб на ВМС

Гости на церемонията бяха министрите на отбраната Тодор Тагарев и на финансите Асен Василев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов
Във Варна започна строителство на още един патрулен кораб на ВМС

Церемония по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили започна в района корабостроителния завод "МТГ-Делфин" във Варна. Събитието уважи кметът на Варна Иван Портних. Гости на церемонията бяха министрите на отбраната Тодор Тагарев и на финансите Асен Василев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов

Строежът на кораба е в рамките на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Изпълнението му започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“.

Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок.

Първият кораб ВМС трябва да получат до края на 2025 г., а настоящият - до края на 2026 г.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

70 туристи се включват в поход по морския бряг

Походът се организира за 26-и път и ще се проведе от 13 до 17 юли
70 туристи се включват в поход по морския бряг

От 13 до 17 юли ще се проведе традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от ТД Черноморски простори и Дирекция Спорт на Община Варна. Походът се провежда за 26 път. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цяла България на възраст от 7 до 70 години.

Отправната точка е палатков бивак в с. Шкорпиловци. От там са обособени няколко маршрута:

  • Палатков бивак – гр. Бяла, с. Голица, с. Самотино – палатков бивак
  • Палатков Бивак – Кара дере и обратно
  • Палатков бивак – устието на р. Камчия и обратно

На 15 юли е предвидена Нептунова вечер.

Тръгването е на 13 юли в 8:00 часа на обръщача на тролеите на ЖП гара. Осигурен е превоз до гр. Бяла с автобус. Походът ще бъде открит в 10:00 часа с поднасяне на цветя на паметника на Щерьон войвода в центъра на гр. Бяла. Следва пешеходен поход до отправната точка – бивака в с. Шкорпиловци.

За тези, които желаят да пътуват до Бяла със собствен транспорт, сборният пункт е в 10:00 ч. на паметника на Щерьон войвода.

За контакти и информация Атанас Сивков.

Телефон 0882 995 030

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна