Мобилно меню

Започна военноморското учение "Черно Море 2024"

Участват бойни и спомагателни кораби от състава на флотилията, дислоцирани във военноморските бази в Бургас и Варна
Започна военноморското учение "Черно Море 2024"

Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Чeрно Море 2024", което е планирано за времето от 3 юни до 7 юни 2024 г. в националните морски пространства на Република България.

Учението се ръководи от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и има за цел да усъвършенства придобитите способности на щаба и силите на флотилията за планиране, подготовка и управление на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.

В учението участват бойни и спомагателни кораби от състава на флотилията, дислоцирани във военноморските бази в Бургас и Варна.

Усилията са насочени към усъвършенстване на уменията по прилагане на стандартни оперативни процедури за организиране на дейността на щаба на флотилията за командване и управление на подчинените сили при изпълнение на бойни задачи на море; провеждане на тактически действия от родовете сили в различни условия на обстановката, както и взаимодействието с формирования от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Сухопътни войски.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС - Варна

Отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на Военноморските сили

Извършена е с брегови противокорабен ракетен комплекс
Отбелязаха 60 години от първата ракетна стрелба на Военноморските сили

Тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от първата ракетна стрелба на Военноморските сили с брегови противокорабен ракетен комплекс. Честването беше в района на военно формирование 38010 - Приселци. На церемонията присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от Щаба на ВМС, бивши командири на ракетното формирование и ветерани. Гостите на тържеството посетиха експозицията, разположена в двора на Военноморския музей, където е изложена пускова установка и противокорабна ракета на комплекса "Сопка".

Първата ракетна стрелба е осъществена на 13 юни 1964 г. от нос Фиолент в района на град Севастопол, бившия СССР на брега на Черно море. Пускът на крилатата ракета от българския дивизион е направен по неподвижна морска цел на дистанция 65-70 км. Стрелбата на българските военнослужещи е оценена като отлична.

През лятото на 1966 г., пак край нос Фиолент, дивизионът изпълнява втората си ракетна стрелба, този път по подвижна мишена на разстояние 75 км. Постигнатото за втори път пряко попадение затвърждава името на дивизиона като боеспособно ракетно формирование на Военноморските сили.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър ВМС - Варна