Мобилно меню

Заради войната в Украйна: Подпомагат рибари с над 23 млн. лв.

Средствата ще бъдат насочени към секторите "Риболов", "Аквакултури" и "Преработка", вече е стартирало подписването на електронните договори
Заради войната в Украйна: Подпомагат рибари с над 23 млн. лв.

С над 23 милиона лева ще бъдат подпомогнати секторите рибарство, аквакултури и преработка на рибни продукти като компенсация за пазарните сътресения през 2022 г. и 2023 г., във връзка с войната в Украйна. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на финалната годишна среща на Националната рибарска мрежа, която се проведе в Стара Загора.

По Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 (ПМДР) е определено подпомагане от близо 11 млн. лв. за 2022 г.  по мерките 1.9 „Временно преустановяване на риболовна дейност“  и 5.3 за финансови компенсации поради сътресението на пазара, причинено от  войната в Украйна, които ще бъдат насочени към подсекторите „Риболов“, „Аквакултури“ и „Преработка“. Вече е стартирало подписването на електронните договори между Управляващия орган на програмата и бенефициентите. След сключването на договор помощта може да бъде заявена пред Държавния фонд Земеделие.

За 2023 г. е предвидено подпомагане от общо 12 млн. лв. по компенсаторните мерки за трите подсектора „Риболов“, „Аквакултури“ и „Преработка“. Очаква се приемът по мерките да бъде обявен до края на годината.

Заместник-министър Стратев коментира, че общо се очаква да бъдат сключени 150 договора за подпомагане за 2022 г.

В събитието участваха още изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, представители на Националната рибарска мрежа, на браншови организации от сектор „Рибарство“ и на различни местни инициативни рибарски групи.

2023 © Варна е

Приключи тактическото военноморско учение "Черно море 2024"

Сред основните акценти беше борбата с минната опасност
Приключи тактическото военноморско учение "Черно море 2024"

Завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2024", което бе наситено с много динамика и действия на море, съобщават от пресцентъра на ВМС. Тактическите формирования от състава на флотилията проведоха учения и тренировки в различни условия на бързо изменяща се среда както самостоятелно, така и съвместно с други формирования от състава на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили.

Усилията на командването на флотилията бяха насочени към усъвършенстване на планирането, управлението и контрола на подчинените сили при изпълнение на всички поставени задачи, съобщават още от ВМС.

При отработване на отделните епизоди, тактическите формирования имаха възможност да проверят и надградят своите теоретични и практични способности в базови условия и на море.

Един от основните акценти на тактическото учение бе поставен върху действията по борбата с минната опасност, унищожаване на морски мини и осигуряването на безопасността на корабоплаването в българските морски пространства.

Направеният непосредствено след края на учението извод е, че добрата предварителна подготовка на командирите, щабовете и личния състав позволи изпълнението в пълен обем на поставените задачи и постигане на целите на учението. За пореден път военнослужещите, плаващи под военноморския флаг, показаха висок професионализъм и всеотдайност при изпълнението на всички поставени от командването на флотилията задачи.

2024 © Варна е
Още по темата: ВМС Чeрно Море 2024 Учение
Още по темата: ВМС Чeрно Море 2024 Учение