Мобилно меню

Проф. д-р Евгени Станимиров представя новата си книга в Градската галерия във Варна

В "Белите петна в бизнеса" ректорът на Икономическия университет в морската столица разкрива ясни и прагматични принципи и послания за житейски успех
Проф. д-р Евгени Станимиров представя новата си книга в Градската галерия във Варна
588

Най-новата си книга "Белите петна в бизнеса" ще представи ректорът на Икономическия университет във Варна - Евгени Станимиров, на 22 март от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Това е втората книга на автора, издадена от ИК "Изток Запад". В "Белите петна в бизнеса" Евгени Станимиров разкрива ясни и прагматични принципи и послания за житейски успех.

"Всичко казано днес във вид на фундаментални изводи и насоки за действие, можем да представим в писмен вид само на една страница. Синтезирани по този начин, изводите ще изглеждат ужасно просто за много хора. И именно в това е проблемът. Нямаме грижа с обобщенията, а с подценяването на комплексните процеси. Резултатът – орисани сме да прилагаме ужасно прости неща по просто ужасен начин"

В бъдеще успешният бизнес ще се прави от все по-умни хора с изявен стремеж да бъдат ефективни в своите действия. Ефективността на бизнеса до голяма степен зависи от способността да откриваме и усвояваме т.нар. бели петна. В най-новата си книга Евгени Станимиров обяснява какво представляват „белите петна“, как да ги откриваме, усвояваме и създаваме, както и защо са важни за ефективността ни. Ще разберем, че всяко бяло петно е своеобразна врата: затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към следващи врати, което е цял път на развитие.

Бели петна са онези пропуснати или неусвоени до момента възможности, които могат да подобрят функционирането на всяка компания. Белите петна се свързват с недостатъчно разгърнат потенциал на идеите, хората, стратегиите; неспособност да се досетим как да решаваме определени проблеми; несполучливи опити да се възползваме от възможности поради повредена радарна система за откриване, слаба подготовка за усвояване или липса на креативност за тяхното създаване.

Способността да разпознаваме, създаваме и усвояваме бели петна е елемент от фината настройка при управлението на всеки бизнес. Колкото повече бели петна откриваме и създаваме, толкова повече разширяваме периметъра на избора си за действие. Всяко бяло петно е своеобразна врата: затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към следващи врати. Това изисква наистина адекватна подготовка.

Книгата на Евгени Станимиров "Белите петна в бизнеса" е надежден навигатор за откриване, създаване и усвояване на бели петна. Интелигентният ѝ прочит и разбиране ще помогне да постигате желани бизнес резултати. Тя разкрива връзките между стратегическите избори, тактическите решения и методите за работа. Коментират се въпроси, свързани с комуникация, манипулация, трафик, бюджет, цени, парадокси на потребителското поведение, тайни на брандинга и др. Особено ценни за бизнеса са специфичните техники за подпомагане на управленските решения.

Предишната книга на Евгени Станимиров, издадена през миналата година от ИК "Изток Запад" - "Многомерна стратегия за вашия бизнес", получи признанието за "безспорно най-полезната книга по управление на бизнеса, издавана у нас през последните 30 години", формулирано от председателя на Българска асоциация по маркетинг проф. д-р Веселин Благоев. Експертът в областта на маркетинга и маркетинговите комуникации отбелязва, че безспорно е имало нужда от подобна книга, "в която чрез ясен език и с богати примери се описва конкретно и задълбочено логиката и технологията на разработката на стратегия за всеки бизнес".

Книгата задава правилните въпроси, които са съществена част от решенията и дава отговори, придружени от съображения и препоръки, които са многократно проверени и доказано работещи в различни бизнеси – биопродукти, строителство, продажба на мебели, битова електроника, услуги, производство и продажба на цимент и много други.

"Правенето на бизнес много прилича на красива музика – за да въздейства, е необходим синхрон между инструментите. Ще научите как да настроите вашите стратегически инструменти и да синхронизирате тоновете им, за да постигнете желаните бизнес резултати", обещава с книгите си проф. д-р Евгени Станимиров.

2023 © Варна е / снимки: Facebook

Заведенията задължени да осигурят плащане с карти чрез ПОС терминал

Изискването влезе в сила от 1 март и важи за всички обекти за хранене и развлечения с категория две и повече звезди 
Заведенията задължени да осигурят плащане с карти чрез ПОС терминал

Заведенията за хранене и развлечение с категория две и повече звезди, задължително трябва да разполагат с ПОС терминал за плащане с карти и да предлагат тази възможност на клиентите. Промените в Закона за туризма, приети от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник миналата година, влязоха в сила от 1 март 2024 г.

Информация за възможността за плащане с карта чрез ПОС терминал трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не спазят тези изисквания, подлежат на глоба. За физически лица, които не са търговци, глобата е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушения глобата е от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева.  Ако пък клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта, то глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява, отбелязват от travelnews.bg.

2024 © Варна е / снимка: posterminal.bg