Мобилно меню

Варна се включва в международна инициатива за иновации

В дейностите ще участват представители на бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор
Варна се включва в международна инициатива за иновации
624

В международна инициатива за насърчаване на иновациите се включва Варна. В дейностите ще участват представители на бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор от морската столица, които ще си партнират с колеги от четири европейски държави, информират от Bulgarian Business Forums, които представляват Североизточна България в инициативата. Предвидени са семинари, обучения и иновационни кампове, насочени към набелязването на конкретни мерки и стъпки за постигане на ключови цели.

Инициативата BOOST осигурява възможност за сътрудничество за въвеждането на иновации в ключови сфери. В нея освен представители на България, ще се включат още организации от Румъния, Естония, Дания и Испания. Ще бъде извършено оценяване на степента, в която се прилагат иновации в съответните региони на Европа, както и възможността за подобряване на тези показатели. Целта е да се намалят разликите в модернизацията и използването на нови технологии в различните части на Стария континент и да се работи за тяхното уравновесяване, за да е лесно сътрудничеството в конкретни бизнес и образователни сфери. През следващите 5 години ще бъде насърчавано прилагането на иновации, които са с ясни механизми на позитивно въздействие.

Иницитивата намира място и в новия Център за данни за европейските иновационни екосистеми, чието стартиране беше обявено от българския еврокомисар Мария Габриел.

"Целта на центъра е да даде видимост на проектите за създаване на местни и национални иновационни екосистеми. Сайтът на Центъра предоставя интерактивна карта, на която всеки може да отбележи своя проект или търси информация за други проекти във всеки регион в Европа, описание на дейностите и партньорите в консорциума. Участниците имат и възможността да се свържат с партньори от други проекти и разширят обхвата на дейността си".  

Чрез Центъра за данни за европейските иновационни екосистеми ще бъде проследяван и прогресът по конкретните инициативи, сред които и BOOST, в която Варна ще вземе дейно участие. "Ролята на местните и регионалните власти ще бъде ключова. Насърчавам иноваторите, учените и предприемачите в Европа да се възползват от възможностите на новия инструмент, да откриват нови партньори и споделят идеи, визия и добри практики", отбелязва още Мария Габриел.

"С новия Център ще проследим прогреса в постигането на целите ни за създаване на свързани и приобщаващи иновационни екосистеми, да идентифицираме ключови партньори и набележим областите, върху които трябва да надграждаме", обобщава българският еврокомисар по въпросите за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

2023 © Варна е

Варна е град домакин на националната кампания "Започни млад"

Инициативата включва предприемачески състезания в големи градове на страната, а общият награден фонд е над 18 000 лева
Варна е град домакин на националната кампания "Започни млад"

Стартира записването за новото издание на Национална кампания "Започни млад" - най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Тази година домакини на събитията ще бъдат София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Монтана и Смолян.

"Започни млад" е социално-образователна инициатива, която се реализира под формата на предприемачески състезания. Провеждат се 50-часови събития в рамките на три дни, които имат за цел да осигурят качествено практическо обучение за начинаещи предприемачи.

Участниците създават работещи модели на стартиращи компании по време на събитието и си сътрудничат със съмишленици извън ежедневните си мрежи. Всички екипи водят дискусии с бизнес лидери и получават ценна обратна връзка от ментори и предприемачи. Най-добрите проекти, които се класират на финалите, се борят за награден фонд от общо над 18 000 лева, получават множество награди, както и подкрепа за реализация на идеите си.

За първи път тази година Национална кампания "Започни млад" добавя към формата си и състезание, свързано с професионалната реализация на участниците. Младите хора ще имат възможност да се срещнат с представители на различни компании от съответните области и да получат възможност за стаж и кариерно развитие. По този начин екипът на "Започни млад" има за цел да подпомогне решаването на проблемите, свързани с липсата на кадри и текучество на служителите, както и кариерната ориентация на младите хора.

Събитието във Варна е на 7 октомври 2024 г. 

2024 © Варна е