Мобилно меню

Възможностите за инвестиции във Варна обсъдиха кметът Портних и посланикът на Швейцария

Във Варна бяха отбелязани 125 години от рождението, на родения във Варна, швейцарския астроном и физик Фриц Цвики
Възможностите за инвестиции във Варна обсъдиха кметът Портних и посланикът на Швейцария

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер. По рано двамата присъстваха и на XVI годишна конференция на Съюза на астрономите в България и отбелязването на 125 години от рождението на швейцарския астроном и физик Фриц Цвики, роден във Варна.

По време на разговорите в общината кметът Иван Портних запозна посланика с проектите, които се реализират в морския град. Той посочи, че в последните две години политическата нестабилност и икономическата криза са оказали негативно влияние върху общините – няма отворени стратегически важни европейски програми, забавени са проектите за изграждането на АМ "Хемус" и АМ "Черно море", както и проектът за Индустриална зона - Варна. 

Независимо от всички предизвикателства обаче, Варна се справя, допълни кметът. Той допълни, че в момента се изпълняват редица инфраструктурни проекти, а на Летище Варна  предстои да бъде открита линия Варна - Цюрих, Швейцария.

Н. Пр. Раймунд Фурер благодари за възможността да присъства на събитие, свързано с паметта на Фриц Цвики, и подчерта, че това показва топлата връзка между двете държави. Той приветства идеята за развитието на Варна като град на знанието и допълни, че е инвестициите в образованието на младите хора са важни и за бизнеса. По време на срещата бяха обсъдени теми за транспортните връзки, туристическата реклама, възможностите за привличане на чуждестранни инвеститори.

По повод 125 години от рождението на швейцарския астроном и физик Фриц Цвики, Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" организира конкурс за рисунка, постер и видеоклип. Победителите бяха връчени на специална церемония, а отличията бяха връчени от директора на Обсерваторията Свежина Димитрова.

Церемонията бе проведена по време на XVI годишна конференция на Съюза на астрономите в България. По повод 60 годишнината от основаването на обсерваторията, 55 години от откриването на комплекса НАОП „Николай Коперник“ и като знак за ползотворно партньорство, кметът Иван Портних обяви, че ще предложи на Общински съвет - Варна Свежина Димитрова да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна".

По време на събитието плакети за добро сътрудничество и активна работа през годините получиха кметът Иван Портних, както и бившите директори на обсерваторията – Иван Иванов и Захари Дончев, представители на други институции.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Оцениха високо българските етерични масла на Световния конгрес за парфюмерия

Земните нотки ще придобиват все по-голяма популярност през следващите години, отбелязват анализатори на ароматния бранш
Оцениха високо българските етерични масла на Световния конгрес за парфюмерия
668

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка по време на Световния конгрес и изложение на парфюмерията, който се проведе в Женева. Родните предложения бяха характеризирани като "светлина за душата" и "топла прегръдка", "изключително качествени продукти с нежен, наситен аромат и фина текстура", които "галят сетивата", "успокояват ритъма на сърцето и дишането", "прочистват мислите", "дори сънищата стават по-чисти"... Това са само част от определенията на специалистите, професионалната публика и ценителите, които посетиха българския щанд в панаира Палекспо от 24-ти до 27-и юни. Четиридневният форум събра производители, експерти и търговци на най-голямото събитие в индустрията на ароматите, за да дискутират тенденциите за развитие и бъдещето на сектора.

Българското участие бе организирано от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".

Основна тема на WPC 2024 бяха ключовите фактори, които движат иновациите в сектора и влиянието на технологиите и изкуствения интелект върху креативността на парфюмеристите. Изводът от дискусиите бе, че независимо от модерния прочит на създаването на продуктите, водещ принцип, който определя същността на индустрията, си остава ароматът и неговата решаваща роля в човешкото преживяване. Затова и щандът на БНАЕМПК, проектиран с тема "Аромати от България", естествено попадна във фокуса на световните тенденции и привлече вниманието на посетителите, предлагайки уникална комбинация от релаксация чрез аромати и прозрения за индустрията. Посетителите оцениха високо българските мостри от етерични масла, екстракти, абсолю, розова вода, борова вода и др. флорални води, ароматерапия, конкрети, тинктури и др. деривати.

"Доволни сме от ангажираността на публиката към продуктовата гама, която представихме по време на изложението. WPC 2024 даде невероятна възможност за свързване на нашите членове с парфюмеристи, дизайнери на аромати, производители и търговци от цял свят, което го прави безценно събитие за обмен на идеи и застъпничество в индустрията", коментира изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева. Според нея силното участие от България и подкрепата на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд "Земеделие" придава още по-голяма тежест на присъствието ни, институционализира дейността на Асоциацията и е било високо оценено от нашите европейски партньори.

По време на форума, бяха очертани нововъзникващите тенденции в ароматите и водещите принципи за развитие.

Прочуване с участието на повече от 250 професионалисти в бранша предостави ценни данни, които ще оформят бъдещите разработки на аромати. Резултатите посочват "пасифлора" като следващия модерен аромат за дома, а "земни/почвени нотки" ще се наложат в категорията "фини аромати".

Дълбоката интимност на човешката връзка с ароматите, в симбиоза с природата и науката, водят до глобални инициативи за устойчивост и интеграция на растежа в сектора с общочовешките, общностни и екологични нужди. Ароматната индустрия се ангажира да увеличи дела на възобновяемата енергия в производството, рециклиране, намаляване на отпадъците и ограничаване използването на вода.

Като индустрия, която зависи от здравето на планетата, секторът се ангажира да намали бремето на отпадъците, като се стреми да използва биоразградими съставки в своите ароматни продукти.

По време на форума изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева се срещна с председателя на IFRA - Международната асоциация за аромати Филип Масе, за да обсъдят важните теми за бранша. Продажбите на индустрията на етерични масла и продукти за козметиката възлизат на 7,3 милиарда евро в световен мащаб, като производителите на потребителски стоки надолу по веригата генерират 357 милиарда евро продажби от производство и търговия на дребно (23% в домашни грижи/почистване, 68% лична хигиена/козметика и 9% фини аромати).

2024 © Варна е / снимки Agrumaria Reggina for WPC2024