Мобилно меню

Конференция на тема “Строително предприемачество и недвижима собственост” ще се проведе в ИУ-Варна

В събитието на 10 ноември ще се включат експерти в недвижимите имоти и инвестициите
Конференция на тема “Строително предприемачество и недвижима собственост” ще се проведе в ИУ-Варна

Конференция на тема “Строително предприемачество и недвижима собственост” ще се проведе в Икономическия университет във Варна на 10 ноември. Събитието, организирано от катедра “Бизнес, инвестиции и недвижими имоти” към ИУ-Варна ще е в зала Аула, а началото е в 10 часа.

Тазгодишното издание ще е 38-о за традиционния форум, който се провежда от 1985 година насам. През тази година конференцията ще отбележи 70 години от създаването на катедрата, която е и правоприемник на катедра “Икономика и управление на строителството”. Катедрата “Бизнес, инвестиции и недвижими имоти” към ИУ-Варна е първата в България, обучаваща студентите в областта на икономиката на строителството и бизнеса с недвижими имоти.

В конференцията ще се включат доказани експерти в бранша, сред които управителят на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас - Евгени Василев. Между 2016 и 2021 година той е член на управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти. Има магистърски степени от УНСС в специалности Маркетинг и мениджмънт, Туризъм и Бизнес с недвижими имоти. Лицензиран брокер е на Софийската стокова борса, като също така е и лицензиран оценител на недвижими имоти.

В рамките на конференцията “Строително предприемачество и недвижима собственост”, в ролята си на експерт Евгени Василев ще се включи в дискусионния панел “Сектор недвижими имоти - проблемите, бъдещето и възможностите”, който ще се проведе на 10 ноември от 10:00 часа в Зала Аула на Икономическия университет. В рамките на панела ще се обсъдят въпроси като състоянието на пазара през тази година, както и всичко онова, което можем да очакваме през следващата.

Дискусионният панел е подходящ както за предприемачи и инвеститори, участващи активно в пазара на недвижими имоти, така и за архитекти, брокери, строители, банки, кредитни консултанти и други. Евгени Василев и останалите панелисти ще говорят по теми като устойчив бизнес, синергия и прилагане на добри практики. По време на събитието всички присъстващи ще имат възможността да направят нетуъркинг и да завържат нови бизнес контакти, като ще имат среща и с представители на различни сектори от икономиката.

Модератори на дискусията ще бъдат Доц. д-р Анна Господинова и Добромир Ганев, а освен Евгени Василев, участие в нея ще вземат Доц. д-р Маню Моравенов, Проф. д-р арх. Борислав Борисов, Атанас Костурков и Силвия Катева.

Събитието е напълно безплатно, но се изисква предварителна регистрация за присъствие, която може да се направи тук.

2023 © Варна е

В област Варна: 212 разрешителни за строеж са издадени за първите 3 месеца на 2024 г.

По издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради област Варна е на трето място в страната, след Пловдив и София
В област Варна: 212 разрешителни за строеж са издадени за първите 3 месеца на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. местните администрации в област Варна са издали разрешителни за строеж на 212 жилищни сгради с 1 206 жилища в тях и 151 911 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 5 административни сгради с 14 184 кв. м РЗП и на 50 други сгради с 12 859 кв. м РЗП, съобщават от Териториално статистическо бюро Североизток.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 26.2%, докато броят на жилищата в тях намалява с 21.4%, както и общата им застроена площ - с 1.3%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради спадат с 35.1%, както и разгънатата им застроена площ - с 56.5%.

В сравнение с първото тримесечие на 2023 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават със 7.1%, жилищата в тях - със 73.8%, а разгънатата им застроена площ - с 67.3%. Издадени са разрешителни за строеж на 27.5% по-малко други сгради с 69.9% по-малко РЗП. По издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради област Варна е на трето място в страната. Първа е област Пловдив с издадени 278 броя разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, следвана от областите София (столица) - с 217 броя. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 3 329 и Пловдив - 1 909.

През първото тримесечие на 2024 г. в област Варна е започнал строежът на 174 жилищни сгради с 1 910 жилища в тях и със 167 035 кв. м разгъната застроена площ и на 19 други сгради с 13 282 кв. м РЗП. 

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 23.4%, жилищата в тях са повече с 99.6%, а разгънатата им застроена площ - с 94.3%. При започнатите други видове сгради и тяхната обща застроена площ е регистриран спад съответно с 32.1 и 70.1%. В сравнение с първото тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради нарастват с 16.8%, жилищата в тях - със 104.5%, както и общата им застроена площ - с 57.4%. Започнал е строежът на 44.1% по-малко други видове сгради със 75.6% по-малка РЗП.

По започнато строителство на нови сгради област Варна е на трето място в страната. Преди нея са областите: Пловдив - 255 жилищни, 3 административни и 102 други сгради и София (столица) - 229 жилищни и 21 други сгради.

2024 © Варна е