Мобилно меню

Конференция на тема “Строително предприемачество и недвижима собственост” ще се проведе в ИУ-Варна

В събитието на 10 ноември ще се включат експерти в недвижимите имоти и инвестициите
Конференция на тема “Строително предприемачество и недвижима собственост” ще се проведе в ИУ-Варна

Конференция на тема “Строително предприемачество и недвижима собственост” ще се проведе в Икономическия университет във Варна на 10 ноември. Събитието, организирано от катедра “Бизнес, инвестиции и недвижими имоти” към ИУ-Варна ще е в зала Аула, а началото е в 10 часа.

Тазгодишното издание ще е 38-о за традиционния форум, който се провежда от 1985 година насам. През тази година конференцията ще отбележи 70 години от създаването на катедрата, която е и правоприемник на катедра “Икономика и управление на строителството”. Катедрата “Бизнес, инвестиции и недвижими имоти” към ИУ-Варна е първата в България, обучаваща студентите в областта на икономиката на строителството и бизнеса с недвижими имоти.

В конференцията ще се включат доказани експерти в бранша, сред които управителят на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас - Евгени Василев. Между 2016 и 2021 година той е член на управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти. Има магистърски степени от УНСС в специалности Маркетинг и мениджмънт, Туризъм и Бизнес с недвижими имоти. Лицензиран брокер е на Софийската стокова борса, като също така е и лицензиран оценител на недвижими имоти.

В рамките на конференцията “Строително предприемачество и недвижима собственост”, в ролята си на експерт Евгени Василев ще се включи в дискусионния панел “Сектор недвижими имоти - проблемите, бъдещето и възможностите”, който ще се проведе на 10 ноември от 10:00 часа в Зала Аула на Икономическия университет. В рамките на панела ще се обсъдят въпроси като състоянието на пазара през тази година, както и всичко онова, което можем да очакваме през следващата.

Дискусионният панел е подходящ както за предприемачи и инвеститори, участващи активно в пазара на недвижими имоти, така и за архитекти, брокери, строители, банки, кредитни консултанти и други. Евгени Василев и останалите панелисти ще говорят по теми като устойчив бизнес, синергия и прилагане на добри практики. По време на събитието всички присъстващи ще имат възможността да направят нетуъркинг и да завържат нови бизнес контакти, като ще имат среща и с представители на различни сектори от икономиката.

Модератори на дискусията ще бъдат Доц. д-р Анна Господинова и Добромир Ганев, а освен Евгени Василев, участие в нея ще вземат Доц. д-р Маню Моравенов, Проф. д-р арх. Борислав Борисов, Атанас Костурков и Силвия Катева.

Събитието е напълно безплатно, но се изисква предварителна регистрация за присъствие, която може да се направи тук.

2023 © Варна е

Област Варна е пета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Варна е трета сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище
Област Варна е пета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

През третото тримесечие на 2023 г. в област Варна са въведени в експлоатация 129 новопостроени жилищни сгради, а жилища в тях са 567. Спрямо третото тримесечие на 2022 г. сградите са със 7 по-малко, или с 5.1%, а жилищата в тях намаляват с 924, или с 62% съобщават от Териториално статистическо бюро Североизток.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2023 г. със стоманобетонна конструкция са 82.2%, с тухлена - 15.5%, а с друга - 2.3%.

Област Варна е на пето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Преди нея са областите София (столица) - 182 сгради с 1 413 жилища, Пловдив - 174 сгради с 548 жилища, Бургас - 136 сгради с 1 073 жилища и София - 136 сгради със 189 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (41.6%), следват тези с три стаи (27.3%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 3%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2023 г. в област Варна е 41 хил. кв. м, или с 62 % по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., а жилищната площ намалява с 63.4% и достига 30.2 хил. кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Варна остава непроменена през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. - 72.3 кв. метра.

Варна е трета сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Първа е област Бургас - 61.7 кв. м, следвана от област Шумен - 63.7 кв. метра. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Видин - 400 кв. м и Силистра - 278.4 кв. метра.

2023 © Варна е