Мобилно меню

Общината подпомага санирането на три жилищни блока във Варна

Надявам се гражданите да се възползват максимално от новата програма за саниране, защото това касае качеството на живот на хиляди варненци и ще доведе до подобряване на облика на града, каза кметът Иван Портних
Общината подпомага санирането на три жилищни блока във Варна
227

Подписани бяха първите договори за финансово подпомагане от страна на Община Варна при подготовката на техническа документация за саниране на три сдружения на етажните собствености. Те са за две жилищни сгради в район "Приморски" - ул. „Ружа“ бл. 5 и на ул. „Св. Ирина“ №13, и една в район "Младост" – ул. „Радост“, бл. 3, вх. Б. Подписите под документите положиха кметът Иван Портних и председателите на управителните съвети на блоковете, съответно Стела Бойчева, Радостина Дженкова и Милена Вълкова.

Жилищната сграда на ул. "Ружа" бл. 5 се състои от един вход, с 64 апартамента и РЗП 5580 кв. м. Решението за участие в програмата е взето единодушно със 100% съгласие на идеалните части.

Сградата на ул. "Св. Ирина" №13 има от един вход с 41 обособени обекти и РЗП 5300 кв. м.

Сграда в ж.к. "Трошево" на ул. „Радост“, бл. 3, вх. Б има 71 жилища, помещения за общинска детска градина и един обект за стопанска дейност - фризьорски салон на партера, с РЗП 6930 кв. метра.

Иван Портних припомни, че при предишната национална програма едва 40 сгради във Варна са се възползвали от възможностите за саниране, заради манипулации и лъжи, разпространявани между хората.

Надявам се гражданите да се възползват максимално от новата програма за саниране, защото това касае качеството на живот на хиляди варненци и  ще доведе до подобряване на облика на града.

След подписване на договорите, сдруженията ще получат средства от Община Варна, които ще покрият разходите за изготвяне на технически паспорти и енергийно обследване. Тази техническа документация е задължителна при кандидатстване за обновяване на сградите по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд  - етап  I" по инвестиция "Енергийна ефективност в сграден фонд" на Националния план за възстановяване и устойчивост.

2023 © Варна е

Санират с евросредства 8 жилищни сгради във Варна

Обновлението ще подобри енергийната им ефективност и ще допринесе за представителния архитектурен облик на районите
Санират с евросредства 8 жилищни сгради във Варна
37

Осем многофамилни сгради във Варна - шест в район "Аспарухово" и две – в "Одесос", се обновяват със средства по оперативната програма "Региони в растеж".

Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност – поставяне на външна изолация и дограма с цел достигане най-малко на клас на енергопотребление "С" и привеждане на сградите в съответствие със задължителните предписанията на енергийните обследвания на техническите паспорти.  

Реализирането на проекта ще подобри архитектурния облик на съответните жилищни райони.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна