Мобилно меню

Подадени са първите заявления за новата процедура по саниране във Варна

Във Владиславово и Приморски проявяват най-голям интерес към санирането
Подадени са първите заявления за новата процедура по саниране във Варна
88

Бяха подадени първите заявления за изготвяне на технически паспорти, необходими за санирането на сгради. Две са от район "Приморски" и едно от район "Владислав Варненчик".

"Благодаря на Общинския съвет, който подкрепи нашата програма за енергийна ефективност, която ни дава възможност да работим много активно с гражданите за нейното изпълнение", заяви кметът Иван Портних.

Подадените заявления предстои да бъдат разгледани от комисия, която трябва да реши дали конкретната сграда е допустима за финансиране или не. В случай, че условията са изпълнени, се сключва договор между общината и сдружението на собствениците за изготвяне на техническите паспорти и обследване на енергийната ефективност.

"Община Варна пое ангажимент да помогне финансово на хората при тези процедури, като за целта осигурихме до 20 млн. лв. от общинския бюджет", допълни кметът. По думите му тези средства по-късно ще бъдат възстановени на общината от Плана за възстановяване и устойчивост. В случай, че сдружение на собствениците е изпълнило всички изисквания за финансовата помощ, но не е одобрено по националната програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на сумата на общината.

Срокът за кандидатстване за безплатно енергийно обновяване по националната програма е до 30-ти май, като до този срок трябва да са готови паспортите. Право на участие в процедурата имат всички жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., с най-малко четири жилища с различни собственици и общ РЗП над 2000 кв. метра.

Варна може да получи безвъзмездна финансова помощ по програмата за саниране до 80 млн. лв.

"Санирането е важно за хиляди варненци, които могат да подобрят енергийната ефективност на своите домове и да плащат по-малки сметки за отопление. По време на предходната програма за саниране участието на хората не бе много активно, защото бяха разпространявани много неверни твърдения. Вярвам, че този път гражданите ще подходят по-разумно и активно", допълни кметът. 

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Санират с евросредства 8 жилищни сгради във Варна

Обновлението ще подобри енергийната им ефективност и ще допринесе за представителния архитектурен облик на районите
Санират с евросредства 8 жилищни сгради във Варна
36

Осем многофамилни сгради във Варна - шест в район "Аспарухово" и две – в "Одесос", се обновяват със средства по оперативната програма "Региони в растеж".

Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност – поставяне на външна изолация и дограма с цел достигане най-малко на клас на енергопотребление "С" и привеждане на сградите в съответствие със задължителните предписанията на енергийните обследвания на техническите паспорти.  

Реализирането на проекта ще подобри архитектурния облик на съответните жилищни райони.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна